spinat

Må mad med spinat ikke opvarmes flere gange?

Man skal ikke genopvarme mad med spinat eller persille, lyder husrådet. Men det er kun farligt, hvis man ikke renser grøntsagerne ordentligt eller afkøler maden forkert.

Photo by chiara conti on Unsplash

Jeg har hørt, at mad tilberedt med spinat og persille kun må varmes én gang. Passer det?

Der er ingen risiko ved at spise genopvarmet spinat eller persille, hvis grøntsagerne inden kogning, bagning eller stegning er blevet vasket grundigt af, og madresterne efter middagen er blevet korrekt nedkølet.

Rester af jord sidder på bladene

Det velkendte husråd om, at man ikke bør opvarme afkølet eller frossen spinat eller persille og andre grøntsager med mange blade, skyldes, at der på de bladrige planter lettere kan sidde rester af jord, som bakterier gemmer sig i.

Disse jordbakterier kan omdanne kvælstofforbindelsen nitrat til nitrit, hvis madresterne afkøles for langsomt eller opbevares for varmt.

Nitrit risikerer i store mængder at fremkalde indre kvælning hos mennesker, hvor børn under et år er særligt udsatte. Nitritten binder sig til kroppens røde blodlegemer og forhindrer dem i at bære ilt rundt i systemet.

Når først nitraten er blevet til den farlige nitrit, nedbrydes den ikke ved opvarmning, og det er derfor, det er vigtigt at komme af med jordbakterierne, allerede når retten tilberedes første gang.

Så er der intet problem i at spise genopvarmet mad med spinat.

Læs også:

Mentos
Fødevarer

Hvorfor bliver man kold i munden af mint?

0 minutter
Micro wave oven
Fødevarer

Mikroovn: Er mad varmet op i mikroovn usundt?

0 minutter
Fødevarer

Er det farligt at lave mad i en mikroovn?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!