Nitrit risikerer i store mængder at fremkalde indre kvælning hos mennesker, hvor børn under et år er særligt udsatte. Nitritten binder sig til kroppens røde blodlegemer og forhindrer dem i at bære ilt rundt i systemet.
Når først nitraten er blevet til den farlige nitrit, nedbrydes den ikke ved opvarmning, og det er derfor, det er vigtigt at komme af med jordbakterierne, allerede når retten tilberedes første gang.
Så er der intet problem i at genopvarme spinat.
Genopvarmning af andre fødevarer
I modsætning til spinat er der nogle madvarer du skal være påpasselig med at genopvarme. Fødevarerne på listen kan teknisk set godt genopvarmes, men kan gøre dig syg, hvis det ikke gøres korrekt.
Genopvarmning af kylling
Kylling kan godt genopvarmes. Det kræver dog, at al kødet minimum bliver varmet op til 75 C. Brug et madtermometer for at være sikker på, at kødet er opvarmet til den temperatur.
Genopvarmning af ris
Hvis ris har stået ved stuetemperatur i lang tid, kan det give madforgiftning. Det er ikke genopvarmningen af ris, der skaber balladen, men den sporedannende bakterie, Bacillus cereusder, der kan formere sig ved stuetemperatur. Sporerne fra bakterien er varmeresistente og kan derfor sagtens klare en tur i mikroovnen.
Genopvarmning af kartofler:
Ligesom ris kan kartofler give madforgiftning, hvis de står for længe uden for køleskabet. Det kan nemlig skabe grobund for den farlige bakterie, Clostridium botulinum, det kan give botulisme - også kaldt pølseforgiftning. Bakterien kan udvikle sig ved en langsom nedkøling under fugtige forhold, så sørg for at køle dine tilberedte kartofler ned med det samme.