Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Madens etiket lyver

Deklarationen på hasselnødderne siger 630 kalorier, men din krop får kun 425 ud af dem. Fødevarernes kemi, dit fordøjelsessystem og bakterierne i din tarm er alle med til at ændre drastisk på den mængde energi, du får ud af maden.

Shutterstock

Rødt kød

© Shutterstock

Kroppen bruger energi på at fordøje maden

Kalorier på pakken: 250 / Du får: 210

Dine kæber, din mavesæk og dine tarme må arbejde på højtryk, når du skal fordøje protein.

Op mod 30 procent af kalorierne i en portion proteiner går til den krævende fordøjelse, så du får reelt langt færre kalorier ud af dem, end vare-deklarationen påstår.

Proteinernes lange, foldede kæder af aminosyrer gør dem omkring tre gange så svære at nedbryde som kulhydrater og ti gange så svære at nedbryde som fedt.

Kroppen bruger energi på at fordøje maden

1 / 6
123456

Hakkebøf

Tilberedning giver flere kalorier

Kalorier på pakken: 250 / Du får: 225

Beherskelsen af ild for omkring en million år siden var en revolution i menneskets udvikling – ilden lod vores forfædre få markant flere kalorier ud af den samme mængde føde.

Tilberedning med værktøjer eller høj varme river sener, bindevæv og proteiner fra hinanden, så kroppen har lettere ved at fordøje maden.

Nogle forskere mener, at den ekstra energi for alvor satte gang i udviklingen af store hjerner hos menneskerne – i dag bidrager den i stedet til fedmeepidemien.

Energi brugt på fordøjelse (kJ)

Råt kød: 300

Hakket kød: 250

Tilberedt kød: 240

Hakket og tilberedt kød: 220

Nødder

Nøddernes celler kan modstå fordøjelse

Kalorier på pakken: 630 / Du får: 425

Nødder indeholder flere kalorier end kage. Men 25 procent af kalorierne passerer lige gennem din tarm uden at blive optaget.

Årsagen er, at nødderne har ekstremt hårde cellevægge, som kan overleve angrebet fra både mavesyre og fordøjelsesenzymer.

Cellernes indhold er dermed ikke tilgængeligt for kroppen. En stor del af nøddernes kalorier kommer desuden fra umættet fedt, som er langt sundere end det mættede fedt i fx kage.

Nødders cellevægge består af modstandsdygtige kulhydrater

SPL

Brød

Fødevarefabrikker fordøjer maden for os

Kalorier på pakken: 295 Du får: 265/235

Toastbrød med smelteost eller grovbrød med skæreost. De indeholder måske lige mange kalorier, men det første feder mere end det andet.

Årsagen er, at producenten af toastbrødet med smelteost har fintmalet hveden og kogt osten, inden du købte den. Dermed kræver det mindre energi at fordøje.

Derudover har forsøg vist, at kostfibre, som dem i grovbrødet, sænker kroppens kalorieindtag og øger stofskiftet, så du mister omkring 100 kalorier om dagen.

Grovbrød feder mindre

Grovbrød med ost (grøn) kræver mere energi at forbrænde end toastbrød med smelteost (rød). Derfor feder grovbrødet mindre.

Kage

Tarmbakterier afgør din personlige kalorietabel

Kalorier på pakken: 320 Du får: 310/270

Du kan spise det samme som din ven og alligevel blive væsentligt federe.

Forskellen skyldes, at alle mennesker har deres helt egen sammensætning af bakterietyper i tarmen – og nogle bakterier kan sørge for, at du får ekstra mange kalorier ud af maden.

Bakteriernes indflydelse er så stor, at en slank mus pludselig kan blive fed, hvis den får transplanteret bakterier fra en fed mus – også selvom den bliver ved med at spise det samme, som den altid har gjort.

Bakterier fra fede mennesker gør mus fede

Læs også:

Sygdomme

Unge og voksne bliver også ramt hårdt af coronavirus

5 minutter
Kultur

10 gode streamingoplevelser, du kan kalde undervisning

6 minutter
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

45 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul