Shutterstock
Slankekur, kalorier

Madens etiket lyver

Deklarationen på hasselnødderne siger 630 kalorier, men din krop får kun 425 ud af dem. Fødevarernes kemi, dit fordøjelsessystem og bakterierne i din tarm er alle med til at ændre drastisk på den mængde energi, du får ud af maden.

Rødt kød

kød, slankekur
© Shutterstock

Kroppen bruger energi på at fordøje maden

Kalorier på pakken: 250 / Du får: 210

Dine kæber, din mavesæk og dine tarme må arbejde på højtryk, når du skal fordøje protein.

Op mod 30 procent af kalorierne i en portion proteiner går til den krævende fordøjelse, så du får reelt langt færre kalorier ud af dem, end vare-deklarationen påstår.

Proteinernes lange, foldede kæder af aminosyrer gør dem omkring tre gange så svære at nedbryde som kulhydrater og ti gange så svære at nedbryde som fedt.

Kroppen bruger energi på at fordøje maden

Dine kæber tygger maden.

1

Din mave ælter maden.

2

Mavesyre ætser maden.

3

Enzymer nedbryder maden.

4

Tarmceller flytter maden over i blodet.

5

Dine tarme udskiller resterne.

6
©

Hakkebøf

Tilberedning giver flere kalorier

Kalorier på pakken: 250 / Du får: 225

Beherskelsen af ild for omkring en million år siden var en revolution i menneskets udvikling – ilden lod vores forfædre få markant flere kalorier ud af den samme mængde føde.

Tilberedning med værktøjer eller høj varme river sener, bindevæv og proteiner fra hinanden, så kroppen har lettere ved at fordøje maden.

Nogle forskere mener, at den ekstra energi for alvor satte gang i udviklingen af store hjerner hos menneskerne – i dag bidrager den i stedet til fedmeepidemien.

©

Energi brugt på fordøjelse (kJ)

Råt kød: 300

Hakket kød: 250

Tilberedt kød: 240

Hakket og tilberedt kød: 220

Nødder

Nøddernes celler kan modstå fordøjelse

Kalorier på pakken: 630 / Du får: 425

Nødder indeholder flere kalorier end kage. Men 25 procent af kalorierne passerer lige gennem din tarm uden at blive optaget.

Årsagen er, at nødderne har ekstremt hårde cellevægge, som kan overleve angrebet fra både mavesyre og fordøjelsesenzymer.

Cellernes indhold er dermed ikke tilgængeligt for kroppen. En stor del af nøddernes kalorier kommer desuden fra umættet fedt, som er langt sundere end det mættede fedt i fx kage.

Nødders cellevægge består af modstandsdygtige kulhydrater

SPL

Brød

Fødevarefabrikker fordøjer maden for os

Kalorier på pakken: 295 Du får: 265/235

Toastbrød med smelteost eller grovbrød med skæreost. De indeholder måske lige mange kalorier, men det første feder mere end det andet.

Årsagen er, at producenten af toastbrødet med smelteost har fintmalet hveden og kogt osten, inden du købte den. Dermed kræver det mindre energi at fordøje.

Derudover har forsøg vist, at kostfibre, som dem i grovbrødet, sænker kroppens kalorieindtag og øger stofskiftet, så du mister omkring 100 kalorier om dagen.

©

Grovbrød feder mindre

Grovbrød med ost (grøn) kræver mere energi at forbrænde end toastbrød med smelteost (rød). Derfor feder grovbrødet mindre.

Kage

Tarmbakterier afgør din personlige kalorietabel

Kalorier på pakken: 320 Du får: 310/270

Du kan spise det samme som din ven og alligevel blive væsentligt federe.

Forskellen skyldes, at alle mennesker har deres helt egen sammensætning af bakterietyper i tarmen – og nogle bakterier kan sørge for, at du får ekstra mange kalorier ud af maden.

Bakteriernes indflydelse er så stor, at en slank mus pludselig kan blive fed, hvis den får transplanteret bakterier fra en fed mus – også selvom den bliver ved med at spise det samme, som den altid har gjort.

Bakterier fra fede mennesker gør mus fede

Slankekur
© Shutterstock

I et forsøg overførte forskerne tarmbakterier fra en tynd og en tyk tvilling til to mus.

Slankekur
© Shutterstock

De to mus blev placeret i hver sit bur. Musen, der fik bakterier fra den tykke tvilling, blev tyk, og den anden blev tynd.

Slankekur
© Shutterstock

Forsøget blev udført med to nye mus, men denne gang blev musene sat i samme bur i stedet for hver sit. Ingen af musene blev tykke. Årsagen var, at musene spiste hinandens afføring, og de slankende bakterier havde taget magten i begge mus.