Shutterstock

Magisk chokolade holder evigt

OPTISK BEDRAG: Skær et par velvalgte linjer i din næste plade Marabou, flyt en smule rundt på stykkerne og høst et ekstra stykke chokolade – igen og igen. Sådan ser det i hvert fald ud i videoen nedenfor. Men kan det nu også passe?

Ah, endelig er den her: Den evige plade chokolade!

Skal man tro sine egne øjne, så er det bare et spørgsmål om at bryde en plade op i et par stykker og flytte lidt rundt på dem. Så er der dømt chokofest herfra og til bukselinningen sprækker.

Oplev den uendelige chokoladehøst her:

Men – inden vi giver alverdens chokoladeelskere smeltevåde drømme - må vi nok desværre aflive chokosensationen: Videoen er bare et smart optisk trick.

Chokolade-skrump snyder øjet

I stedet for at kaste et ekstra stykke af sig, mister chokoladepladen faktisk et areal, der svarer lige nøjagtig til ét stykke.

Læg godt mærke til tredje chokoladerække fra bunden i trickvideoen: Dér, hvor snittet et lagt, er pladerne bevidst ikke skubbet helt sammen. Der er til gengæld et lille mellemrum.

Havde pladerne ligget helt tæt ville du sandsynligvis have opdaget, at tredje chokoladerække faktisk er blevet kortere end de andre rækker på pladen. Og når videoen er klippet så hurtigt, har du slet ingen chance for at opdage det.

Forstå hvad der rent faktisk sker:

Målebånd afslører chokolade-bedrag

Det ”ekstra” stykke chokolade bliver taget fra chokoladepladens længde. Hvis man målte pladen før og efter omrokeringen, ville man også kunne måle forskellen. For der ER forsvundet chokolade.

Hold øje med den brune markering:

Den geometriske forskydning reducerer chokoladepladens længde med, hvad der svarer til præcist ét stykke chokolade.

Magisk matematiker var mester i tricks

Chokoladetricket ligger inden for feltet “geometrisk forsvinding”, som var den amerikanske matematiker Martin Gardners speciale.

Du kan lære flere tricks i hans berømte bog Mathematics, Magic and Mystery (1956) eller læse et interview med ham om emnet.

Martin Gardner (1914-2010) studerede matematik ved University of Chicago og var bl.a. tilknyttet videnskabsmagasinet Scientific American.

© Konrad Jacobs/Wikimedia