Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Micro wave oven
Teknologi - Fødevarer

Er mad varmet op i mikroovn usundt?

Mange påstår, at det er skadeligt at spise mad fra mikroovnen, men hvordan foregår opvarmningen egentlig?

Når maden varmes op i en mikroovn, er der tale om en simpel overførsel af én type energi – elektromagnetisk stråling – til en anden type energi – varme. Derfor er der ingen risiko ved at spise mad fra en mikrobølgeovn.

Mikrobølger er elektromagnetisk stråling med en bestemt bølgelængde og en bestemt mængde energi. Ved sammenstød mellem mikrobølger og vandmolekyler i maden overføres energien til vandmolekylerne, der kommer i bevægelse.

De vibrerende molekyler skubber, trækker og støder ind i hinanden, og på den måde forplanter varmen fra vandmolekylernes bevægelse sig i hele madvaren. Mad tilberedt i mikrobølgeovn får altså ikke tilført fremmede stoffer.

Nogle næringsstoffer og vitaminer bliver ødelagt under opvarmning ligesom ved opvarmning i en almindelig ovn, mens andre næringsstoffer bliver lettere at optage i kroppen, når maden er varmet op.

Vibrerende vand varmer maden op

Mikrobølger dannes af en magnetron og ledes ind i ovnen gennem et metalrør. Bølgerne reflekteres af metallet på indersiden af ovnen, og med hjælp fra en metalpropel spredes energien i hele ovnen. Når mikrobølgerne absorberes i maden, sætter de vandmolekylerne i bevægelse. Molekylerne bevæger sig med så stor hastighed, at det udvikler varme, som varmer maden op.

Micro wave explanation

Læs også:

Hot food
Fødevarer

Hvornår blev varm mad opfundet?

1 minut
spinat
Fødevarer

Må mad med spinat genopvarmes?

2 minutter
Fødevarer

Er det farligt at lave mad i en mikroovn?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul