Hvordan fremstilles madolie?
Hvordan presser man olie ud af oliven og majs?

Olie til mad presses ud af frø og kerner
Madolier fremstilles ved enten varm eller koldpresning af oliven, solsikkefrø, rapsfrø, majs eller lignende. Koldpresning giver den mest smagfulde olie og foregår ved presning af kerner eller frø uden opvarmning.
Frømassen, der ligger tilbage efter koldpresningen, kan opvarmes til ca. 100 grader celsius og presses én gang til. Varmpresning giver et højere olieudbytte, men til gengæld skal olien renses for urenheder, som smags- og farvestoffer, der opstår under opvarmningen.
Olie presses typisk ud af hårde frø med en skruepresse. Frøene hældes i en tragt og ned i en skrue eller snegl, hvor olien presses ud og drypper væk fra skallerne.
Olie omdannede provinsby til metropol
Leptis Magna i Romerriget fremstillede så meget olie fra de omkringliggende olivenlunde, at byen udviklede sig til en stor metropol. Læs mere i artiklen "Romerrigets olieeventyr":