Sådan fremstiller man alkohol i 4 trin

Øl og vin kommer fra forskellige typer sukkervand, der gæres og destilleres til den helt rette alkoholprocent. Til stærkere spiritus som vodka og whisky indkoger producenterne sukkervandet endnu mere.

Øl og vin kommer fra forskellige typer sukkervand, der gæres og destilleres til den helt rette alkoholprocent. Til stærkere spiritus som vodka og whisky indkoger producenterne sukkervandet endnu mere.

Jørgen Stamp
© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 1:

Alkohol fremstilles ofte naturligt, ved at producenterne gærer en sukkerholdig væske. Til øl anvendes sukker fra stivelsen i korn (malt) og til vin saft fra druer.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 2:

Den sukkerholdige væske tilsættes gærceller, der spiser af sukkeret for at skaffe energi til at vokse. Affaldsproduktet er ethanol – altså alkohol – og kuldioxid.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 3:

Til drikkevarer med under 15 % alkohol, for eksempel øl og vin, varer gæringsprocessen typisk 10-14 dage. Derefter er væsken klar til at blive tappet på flasker.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 4:

Til stærk spiritus som whisky skal væsken destilleres yderligere. Væsken opvarmes, så alkoholen fordamper (ved 78 °C) til spritdamp, der opsamles og afkøles igen.