Jørgen Stamp

Sådan fremstiller man alkohol i 4 trin

Øl og vin kommer fra forskellige typer sukkervand, der gæres og destilleres til den helt rette alkoholprocent. Til stærkere spiritus som vodka og whisky indkoger producenterne sukkervandet endnu mere.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 1:

Alkohol fremstilles ofte naturligt, ved at producenterne gærer en sukkerholdig væske. Til øl anvendes sukker fra stivelsen i korn (malt) og til vin saft fra druer.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 2:

Den sukkerholdige væske tilsættes gærceller, der spiser af sukkeret for at skaffe energi til at vokse. Affaldsproduktet er ethanol – altså alkohol – og kuldioxid.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 3:

Til drikkevarer med under 15 % alkohol, for eksempel øl og vin, varer gæringsprocessen typisk 10-14 dage. Derefter er væsken klar til at blive tappet på flasker.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 4:

Til stærk spiritus som whisky skal væsken destilleres yderligere. Væsken opvarmes, så alkoholen fordamper (ved 78 °C) til spritdamp, der opsamles og afkøles igen.