Jørgen Stamp

Sådan laver man lakrids i 4 trin

Hovedingrediensen i lakrids er rødder fra lakridsplanten. Når slikproducenter koger rødderne i vand, omdannes de til en rå lakridsmasse, der kan formes til for eksempel lakridspastiller og slik.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 1:

Planten Glycyrrhiza glabra kaldes også glat lakrids og vokser vildt i bl.a. Asien, Mellemøsten og Østeuropa. Planten graves op, og rødderne vaskes, skrælles og tørres.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 2:

De tørrede rødder rives i strimler og koges i vand. Blandingen bliver nu til en rå lakridsmasse, som derefter sættes til afkøling.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 3:

Lakridsmassen stivner til hårde blokke af rålakrids, som knuses og opløses i varmt vand. Herefter tilsættes sukker, salt, stivelse og smagsstoffer til lakridsen.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trin 4:

Vha. forme skaber producenter lakridspastiller og slik med motiver på. Lakridsbånd og -ruller skabes ved at presse lakridsen gennem et mundstykke under tryk.