Salat i reolsystemer skal redde klimaet

Ved at dyrke afgrøder vertikalt vil firmaet Nordic Harvest spare på både plads, vand og CO2 i fremtidens fødevareproduktion.

Ved at dyrke afgrøder vertikalt vil firmaet Nordic Harvest spare på både plads, vand og CO2 i fremtidens fødevareproduktion.

Shutterstock

Fremtidens afgrøder skal dyrkes i varehuse midt i storbyen. Spørger man danske Nordic Harvest er det såkaldt vertikale landbrug nemlig en af de løsninger, som kan redde klimaet.

I en 7000 kvadratmeter stor lagerbygning har virksomheden igangsat en omfattende planteproduktion.

I reolsystemer sås salater og krydderurter i gødet vand, og i stedet for sollys næres planterne af specialdesignede LED-lamper.

Lamperne gør det muligt at dyrke vertikalt: Når hver plante får adgang til sit eget lys, behøver man ikke bekymre sig om skygge fra plantehylden ovenover.

🎬 Gå Nordic Harvest i bedene:

Dyrker 250 gange mere mad end udenfor

Pladsudnyttelsen er et af det vertikale landbrugs salgspunkter. Ved at placere planterne helt tæt og i flere lag, kan man producere fødevarer på et betydeligt mindre areal end ved almindeligt landbrug.

Hvis begge typer landbrug fik samme mængde plads, ville man ifølge Nordic Harvest faktisk kunne dyrke 250 gange flere afgrøder ved vertikal dyrkning. Metoden gør dyrkningsformen særligt attraktiv for storbyområder, hvor pladsen i forvejen er begrænset.

Samtidig er klimafordelene mange: Ikke nok med at man vil kunne frigøre markarealer til genplantning af skov, så vil fødevareproduktion midt i byen mindske behovet for forurenende transport.

Hvis din salat ikke skal transporteres langvejs fra, udledningen af CO2 kunne reduceres mærkbart.

Undgår farlige bakterier og skadedyr

Nordic Harvest benytter sig af såkaldt hydroponisk dyrkning, dyrkning i vand uden jord. Fordelen er, at planterne nemmere og mere direkte kan få næring.

Når man gøder jord med eksempelvis gylle eller dødt plantemateriale, skal gødningen først nedbrydes af svampe eller bakterier, så planternes rødder kan optage den. Men når rødderne placeres direkte i næringsrigt vand, bliver bakterierne gjort overflødige.

Dermed risikerer planterne heller ikke at blive syge af eventuelle farlige bakterier eller skadedyr i jorden. Samtidig sparer man store mængder vand i produktionen, da det ikke er nødvendigt at vande eller skylle planterne i samme grad som ellers.

Ifølge Nordic Harvest er deres vandforbrug 95 procent mindre end ved normalt landbrug.

Træerne – eller salaten – vokser dog ikke ind i himlen. Det vertikale landbrugs LED-lamper sluger store mængder strøm, hvilket kan skabe yderligere klimabelastning. Nordic Harvest benytter sig derfor af bæredygtig strøm fra vindmøller.