"Lightsodavand er sundere" - nej
I 2015 sammenfattede en stor europæisk undersøgelse tidligere undersøgelser af lightsodavand. Forskerne fandt betydelige beviser for, at der er forskel på, hvilken sodavand folk drikker.
De forsøgspersoner, der drak sodavand med kaloriefrie sødemidler, fik et lavere indtag af energi og gik ned i vægt sammenlignet med dem, der drak udgaven med sukker.
Men derfor er lightsodavand ikke nødvendigvis sundere i længden. I 2019 udgav 50 forskere en undersøgelse, hvor de havde fulgt over 450.000 personer fra ti europæiske lande i gennemsnitligt 16 år.





Sukker
Sukker kan føre til et for højt energiindtag og dermed en voksende livvidde og vægt. Derfor er der igennem årene blevet udviklet en stribe andre kunstige sødemidler. Størrelsen på bunkerne svarer til den mængde, der skal bruges for at søde ligeså meget som denne sukkerbunke.
Aspartam
180 gange sødere end sukker
- Opfundet: 1965
- Oprindelse: Kunstigt sødemiddel
- Kendte produkter: Bruges i Coca-Cola Light
Acesulfam K
200 gange sødere end sukker
- Opfundet: 1967
- Oprindelse: Kunstigt sødemiddel
- Kendte produkter: Bruges i Pepsi Max sammen med aspartam
Steviol
250 gange sødere end sukker
- Opfundet: 1931
- Oprindelse: Naturligt sødemiddel
- Kendte produkter: Bruges i Coca-Cola Life sammen med sukker
Sukralose
660 gange sødere end sukker
- Opfundet: 1976
- Oprindelse: Kunstigt sødemiddel
- Kendte produkter: Bruges i Diet Mountain Dew sammen med aspartam og acesulfam K
Resultaterne viste en overdødelighed på 17 pct. blandt sodavandsdrikkerne sammenlignet med dem, som ikke drak sodavand – uanset om det var lightudgaven eller ej.
Sodavand med sukker betød større risiko for at dø af mave-tarm-sygdomme, mens de, der foretrak lightsodavand, havde større risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme.
Forskerne har dog ikke kunnet bevise, om det skyldes sodavand, eller om sodavand blot er del af en generelt usundere livsstil.
"Aspartam er kræftfremkaldende" - nej
Aspartam er kunstigt skabt, men nedbrydes i kroppen til naturlige stoffer, der bl.a. også findes i proteiner i fx kød og grøntsager.
Med baggrund i den samlede mængde forskning vurderer de to største fødevaresikkerhedsorganisationer i den vestlige verden, EFSA i Europa og FDA i USA, at aspartam inden for grænseværdierne er uskadelig.

Grænseværdierne er også kendt som “acceptabelt dagligt indtag” (ADI) og bliver fastsat af toksikologer. I EU er ADI fastsat til 40 mg pr. kg kropsvægt.
Dermed må en person, der vejer 70 kg, højst indtage 2800 mg aspartam om dagen.
Forskning tyder på, at lightsodavand narrer hjernen til at tro, at der er kalorier på vej. Selvom det umiddelbart lyder godt, er der også negative konsekvenser ved altid at vælge lightsodavand. Se hvorfor i videoen.
"Markedet for lightsodavand vokser" - Ja
Den gennemsnitlige livvidde på klodens befolkning er vokset kraftigt i løbet af de sidste 40 år, og sodavand med kunstige sødemidler er et oplagt valg for overvægtige mennesker.
Det afspejler sig i salgstallene, der fortsat stiger. Andelen af overvægtige er tredoblet fra 1975 til 2016, viser tal fra FN’s verdenssundhedsorganisation, WHO.
Det samlede antal personer med et body mass index (BMI) over 30 (grænsen for fedme) er nu over 650 millioner, og prognoser afslører, at tallet stiger.
Opgørelser fra WHO fortæller, at andelen af voksne med et BMI over 30 i Nord- og Sydamerika er 29 pct.

Andel med BMI over 30
- Orange: Nord- og Sydamerika
- Gul: Europa
- Blå: Afrika
- Grøn: Sydøstasien