Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sandheden om lightsodavand

Lightsodavand har i snart 70 år slukket forbrugernes tørst. De kunstige sødemidler er blevet testet grundigt, men forskere er stadig usikre på, om lightudgaven er et sundere alternativ til sukker i kampen mod den globale fedmeepidemi.

Shutterstock

"Lightsodavand er sundere" - nej

I 2015 sammenfattede en stor europæisk undersøgelse tidligere undersøgelser af lightsodavand. Forskerne fandt betydelige beviser for, at der er forskel på, hvilken sodavand folk drikker.

De forsøgspersoner, der drak sodavand med kaloriefrie sødemidler, fik et lavere indtag af energi og gik ned i vægt sammenlignet med dem, der drak udgaven med sukker.

Men derfor er lightsodavand ikke nødvendigvis sundere i længden. I 2019 udgav 50 forskere en undersøgelse, hvor de havde fulgt over 450.000 personer fra ti europæiske lande i gennemsnitligt 16 år.

Sukker

Sukker kan føre til et for højt energiindtag og dermed en voksende livvidde og vægt. Derfor er der igennem årene blevet udviklet en stribe andre kunstige sødemidler. Størrelsen på bunkerne svarer til den mængde, der skal bruges for at søde ligeså meget som denne sukkerbunke.

shutterstock

Aspartam

180 gange sødere end sukker

 • Opfundet: 1965
 • Oprindelse: Kunstigt sødemiddel
 • Kendte produkter: Bruges i Coca-Cola Light
shutterstock

Acesulfam K

200 gange sødere end sukker

 • Opfundet: 1967
 • Oprindelse: Kunstigt sødemiddel
 • Kendte produkter: Bruges i Pepsi Max sammen med aspartam
shutterstock

Steviol

250 gange sødere end sukker

 • Opfundet: 1931
 • Oprindelse: Naturligt sødemiddel
 • Kendte produkter: Bruges i Coca-Cola Life sammen med sukker
shutterstock

Sukralose

660 gange sødere end sukker

 • Opfundet: 1976
 • Oprindelse: Kunstigt sødemiddel
 • Kendte produkter: Bruges i Diet Mountain Dew sammen med aspartam og acesulfam K
shutterstock

Resultaterne viste en overdødelighed på 17 pct. blandt sodavandsdrikkerne sammenlignet med dem, som ikke drak sodavand – uanset om det var lightudgaven eller ej.

Sodavand med sukker betød større risiko for at dø af mave-tarm-sygdomme, mens de, der foretrak lightsodavand, havde større risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme.

Forskerne har dog ikke kunnet bevise, om det skyldes sodavand, eller om sodavand blot er del af en generelt usundere livsstil.

"Aspartam er kræftfremkaldende" - nej

Aspartam er kunstigt skabt, men nedbrydes i kroppen til naturlige stoffer, der bl.a. også findes i proteiner i fx kød og grøntsager.

Med baggrund i den samlede mængde forskning vurderer de to største fødevaresikkerhedsorganisationer i den vestlige verden, EFSA i Europa og FDA i USA, at aspartam inden for grænseværdierne er uskadelig.

© shutterstock

Grænseværdierne er også kendt som “acceptabelt dagligt indtag” (ADI) og bliver fastsat af toksikologer. I EU er ADI fastsat til 40 mg pr. kg kropsvægt.

Dermed må en person, der vejer 70 kg, højst indtage 2800 mg aspartam om dagen.

"Markedet for lightsodavand vokser" - Ja

Den gennemsnitlige livvidde på klodens befolkning er vokset kraftigt i løbet af de sidste 40 år, og sodavand med kunstige sødemidler er et oplagt valg for overvægtige mennesker.

Det afspejler sig i salgstallene, der fortsat stiger. Andelen af overvægtige er tredoblet fra 1975 til 2016, viser tal fra FN’s verdenssundhedsorganisation, WHO.

Det samlede antal personer med et body mass index (BMI) over 30 (grænsen for fedme) er nu over 650 millioner, og prognoser afslører, at tallet stiger.

Opgørelser fra WHO fortæller, at andelen af voksne med et BMI over 30 i Nord- og Sydamerika er 29 pct.

Andel med BMI over 30

 • Orange: Nord- og Sydamerika
 • Gul: Europa
 • Blå: Afrika
 • Grøn: Sydøstasien

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul