Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sandt eller falsk: Tyggegummi bliver i kroppen i årevis

Kan tyggegummi være farligt at sluge, fordi det sætter sig fast i tarmen, eller fordøjes det lige så nemt som andre fødevarer?

Shvaygert Ekaterina // Shutterstock

En sejlivet myte siger, at et tyggegummi bliver i kroppen i syv år, efter at du har slugt det – angiveligt fordi tyggegummiet klistrer fast til indersiden af mavesækken og ikke bliver fordøjet.

Men skrækhistorien er uden hold i virkeligheden: Et tyggegummi følger samme vej igennem fordøjelseskanalen som alt andet mad og kommer ud med afføringen efter cirka 24 timer.

Der er ingen fare for, at tyggegummiet klæber sig fast på vejen og for eksempel sidder fast i mavesækken, eftersom det hele tiden vil være omgivet af væske, ligesom når du har det i munden.

Tyggegummi glider let gennem mave og tarm

Tyggegummi består af en gummibase med smags-, farve- og sødestoffer i. Nogle af tilsætningsstofferne, fx sødemidler, nedbrydes i tarmkanalen og maven, mens selve gummibasen er ufordøjelig, ligesom majskerner.

Tyggegummi passerer derfor stort set uberørt gennem maven, og i tarmene sørger muskelsammentrækninger for at transportere tyggegummiet gennem fordøjelseskanalen.

Til sidst udskilles gummiet som afføring gennem endetarmsåbningen.

Madens vej gennem kroppen:

Når du ved et uheld sluger et tyggegummi, passerer det igennem fordøjelsen ligesom alt andet, vi spiser.

I kroppen skiller enzymer langsomt vores mad ad, indtil det kommer ud af den anden ende som afføring.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul