Sandt eller falsk: Tyggegummi bliver i kroppen i årevis

Kan tyggegummi være farligt at sluge, fordi det sætter sig fast i tarmen, eller fordøjes det lige så nemt som andre fødevarer?

Kan tyggegummi være farligt at sluge, fordi det sætter sig fast i tarmen, eller fordøjes det lige så nemt som andre fødevarer?

Shvaygert Ekaterina // Shutterstock

En sejlivet myte siger, at et tyggegummi bliver i kroppen i syv år, efter at du har slugt det – angiveligt fordi tyggegummiet klistrer fast til indersiden af mavesækken og ikke bliver fordøjet.

Men skrækhistorien er uden hold i virkeligheden: Et tyggegummi følger samme vej igennem fordøjelseskanalen som alt andet mad og kommer ud med afføringen efter cirka 24 timer.

Der er ingen fare for, at tyggegummiet klæber sig fast på vejen og for eksempel sidder fast i mavesækken, eftersom det hele tiden vil være omgivet af væske, ligesom når du har det i munden.

Tyggegummi glider let gennem mave og tarm

Tyggegummi består af en gummibase med smags-, farve- og sødestoffer i. Nogle af tilsætningsstofferne, fx sødemidler, nedbrydes i tarmkanalen og maven, mens selve gummibasen er ufordøjelig, ligesom majskerner.

Tyggegummi passerer derfor stort set uberørt gennem maven, og i tarmene sørger muskelsammentrækninger for at transportere tyggegummiet gennem fordøjelseskanalen.

Til sidst udskilles gummiet som afføring gennem endetarmsåbningen.

Madens vej gennem kroppen:

Når du ved et uheld sluger et tyggegummi, passerer det igennem fordøjelsen ligesom alt andet, vi spiser.

I kroppen skiller enzymer langsomt vores mad ad, indtil det kommer ud af den anden ende som afføring.