For første gang nogensinde er laboratoriedyrket kyllingekød nu blevet godkendt til salg i Singapore.
Kødet dyrkes af muskelceller taget fra biopsier på levende kyllinger, der altså ikke skal slagtes for at forsyne den asiatiske bystat med chicken nuggets. Og alle de næringsstoffer, der er nødvendige for at kunne dyrke kødcellerne i store bioreaktorer, kommer desuden fra planter.
Kyllingekødet bliver dyrere end en 'almindelig' kvalitetskylling, fordi omkostningerne ved at dyrke kød i et laboratorie stadig er høje. Men leverandøren – det amerikanske firma Eat Just – forventer, at prisen vil falde, når markedet for syntetisk kød begynder at vokse.
Kød koster kassen i CO2
Udviklingen af laboratoriefremstillet kød skal ses i sammenhæng med en stigende bevidsthed om, at vi – verdens befolkning – spiser mere kød, end klimaet kan klare.
Hvis vi omstillede vores landarealer og fødevareproduktion til at være mere plantebaseret, ville det reducere vores samlede CO2-udslip betragteligt.
Sidste år udgav FN's Klimapanel en specialrapport, der peger på, at vi kan reducere vores globale udledning af drivhusgasser med op til 8 gigatons om året fra år 2050, hvis vi overgår fuldstændig til plantebaseret kost.
I dag udleder vi ca. 33 gigatons CO2 årligt, og et fald på 8 gigatons ville pt svare til en reduktion på 24%.