Shutterstock

STEM: Er du klar til at erstatte bøffen med kunstigt kød?

Vi spiser alt for meget kød, og en mere plantebaseret kost vil mindske vores samlede CO2-udslip betydeligt. Men er du klar til plantebøffer og stamcellekød dyrket i laboratorier? Stem – og se, hvad andre synes – nederst i artiklen.

For første gang nogensinde er laboratoriedyrket kyllingekød nu blevet godkendt til salg i Singapore.

Kødet dyrkes af muskelceller taget fra biopsier på levende kyllinger, der altså ikke skal slagtes for at forsyne den asiatiske bystat med chicken nuggets. Og alle de næringsstoffer, der er nødvendige for at kunne dyrke kødcellerne i store bioreaktorer, kommer desuden fra planter.

Kyllingekødet bliver dyrere end en 'almindelig' kvalitetskylling, fordi omkostningerne ved at dyrke kød i et laboratorie stadig er høje. Men leverandøren – det amerikanske firma Eat Just – forventer, at prisen vil falde, når markedet for syntetisk kød begynder at vokse.

Kød koster kassen i CO2

Udviklingen af laboratoriefremstillet kød skal ses i sammenhæng med en stigende bevidsthed om, at vi – verdens befolkning – spiser mere kød, end klimaet kan klare.

Hvis vi omstillede vores landarealer og fødevareproduktion til at være mere plantebaseret, ville det reducere vores samlede CO2-udslip betragteligt.

Sidste år udgav FN's Klimapanel en specialrapport, der peger på, at vi kan reducere vores globale udledning af drivhusgasser med op til 8 gigatons om året fra år 2050, hvis vi overgår fuldstændig til plantebaseret kost.

I dag udleder vi ca. 33 gigatons CO2 årligt, og et fald på 8 gigatons ville pt svare til en reduktion på 24%.

Forskere og madindustri arbejder på højtryk

Forskerne og fødevarevirksomheder har de senere år arbejdet på for at kunne tilbyde produkter, der ligner kød uden at være det. Det kunne være hakkekød baseret ærtefars eller kyllingefilletter lavet af svampeprotein. Eller:

#Vegetarbøffer, der flyder med blod

© Impossible Food

Firmaet Impossible Foods i USA har udviklet en plantebaseret hakkebøf, som indeholder en af de vigtigste smagsgivere fra rigtigt kød – blod.

Hæm er det hemmelige krydderi, der giver plantebøffen dens kødsmag og farve. Hæm-molekylet består af et jernatom bundet til farvestoffet porfyrin. Jernindholdet giver den metalliske smag, som kendes fra blod.

Hæm indgår i kroppens blodtransporterende protein, hæmoglobin, men forskerne har fundet en metode til at skabe vegetarisk hæm fra sojabønner.

#Hakkekød, der brygges i store tanke

© Shutterstock

Den hollandske forsker Mark Post ved universitetet i Maastricht har i årevis forfinet teknikken i at dyrke oksekød fra petriskåle med muskelstamceller fra køer.

Nu arbejder han på at tage sine stamceller ud af petriskålen og gå i gang med at brygge cellekulturer om til oksefars i enorme bioreaktorer på op til 25.000 liter. Én reaktor kan forsyne 10.000 mennesker med kød.

Mark Post har stiftet firmaet Mosa Meat med en ambition om på sigt at kunne tilbyde forbrugerne stamcelle-burgerbøffer, der er billigere end den ægte vare.

Hvordan har du det med kunstigt kød?

Alternativerne til kød er altså på hylderne, og der kommer stadig flere til.

Spørgsmålet er: Føler du dig klar til at udskifte den sprøde bacon og de røde saftige steaks med plantefars og stamcelleburgere?