Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan laver man stenfri druer?
Teknologi - Fødevarer

Hvordan gør man druer stenfri?

Kernerne i vindruer er irriterende at tygge på, og derfor fremavler drue-producenterne stenfri vindruer med plantekloner og evt. et drys hormonpulver.

Nogle planter kan danne frugter uden at være blevet bestøvet eller befrugtet. De kaldes partenokarpe.

For at sprede disse planter klipper avlere stiklinger eller rodskud af en god plante og sætter dem ud som selvstændige små planter.

Plantekloner skaber stenfri vindruer

I storstilede dyrkninger laver producenterne hele cellekulturer af en god ophavsplante, så hver enkelt celle vokser op og bliver en klon af moderplanten.

Klonernes frugter bliver alle ensartede, men har også visse ulemper. De er så ens, at de alle bukker under for de samme skadedyr og sygdomme. Flere producenter hjælper også deres frugter på vej med væksthormoner.

Mange andre frugter og grøntsager findes også i kernefri udgaver. På supermarkedernes hylder findes for eksempel både bananer og agurker uden frø. Vandmelonen er også udviklet i en kernefri udgave.

Sådan laver man stenfri vindruer

Med vækststoffer og støttepinde narrer avlere planter til at formere sig, selvom de ikke har nogen frø, de kan sprede i jorden. En god vinplantes skud giver på den måde ophav til læssevis af saftige stenfri druer.

1. En stikling tages af en plante, avleren gerne vil have flere af. Det kan være en lille kvist, et sideskud, et rodskud eller blot et blad.

|

2. Stiklingen behandles med hormonpulver, så den lettere danner nye rødder. Når stiklingen har dannet rødder, plantes den ud.

3. Andre avlere poder stiklingen på en allerede eksisterende rodstok, så den vokser bedre og hurtigere.

4. Visse planter danner frugter, selvom de hverken er blevet bestøvet eller befrugtet forinden. Derfor kan avlere dyrke fx stenfri druer, hvis de selv spreder planterne.

Læs mere om det, vi putter i munden på vores side om fødevarer.

Læs også:

Fødevarer

Fup eller fakta: Er lightsodavand sundere?

4 minutter
grapes
Fødevarer

Vindruer: Hvordan avler man kerneløse druer?

0 minutter
Fødevarer

Du spiser ½ kilo insekter om året

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul