Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tricket, der gør dårlig vin god

Stinker det af svovl, brændt gummi, rådne æg eller tændstikker fra den flaske vin, du lige har trukket op? Fortvivl ikke. Du er kun 50 øre fra redningen.

Er der noget værre end at trække proppen af en god flaske vin for bare straks at opdage, at vinen er dårlig og helt udrikkelig?

Vin skal være en oplevelse og en nydelse, men for meget ilt, for lidt ilt, mug, skimmelsvamp og bakterier er bare nogle af de faktorer, som kan forvandle din yndlingsvin til en gusten oplevelse for alle sanser.

Faktisk er, at op mod 5 procent af alle flasker vin er blevet dårlig på den ene eller den anden måde. Der er derfor intet at sige til, hvis du har haft oplevelsen af en fæl flaske mere end bare én gang.

TILBUD TIL DIG: Oplev Chiles solformørkelse på 1. klasse

I år rammer en total solformørkelse naturområdet Lake District i Chile, og med Illustreret Videnskab kan du opleve det sjældne fænomen på en unik luksusrejse.

Med solformørkelsen som den store finale har vi sammensat en uforglemmelig tur, hvor du skal nyde det bedste, Chile kan tilbyde - fra gourmet-mad og vin i verdensklasse til smukke vandreture og kig til meteorsværme, der bader himlen i stjerneskud.

Jeg vil booke min rejse nu

På rejsen vil du besøge luksuriøse hoteller, smage stjernekokken Francis Mallmanns grill-specialiteter og få muligheden for at nyde vinmageren Patricio Celedóns legendariske “Viu 1”, der regnes blandt verdens ypperste malbec-vine.

Vi tager dig også med på guidede vandreture, viser dig meteorsværmen, Geminiderne, og giver dig den bedste udsigt til den totale solformørkelse, der i år er ganske, ganske få forundt.

Tre hurtige om rejsen:

  • Hvorhen: Chile
  • Hvornår: 9. december - 15. december
  • Hvorfor: Du får en oplevelse, du aldrig glemmer.

Tag på et sandt eventyr med Illustreret Videnskab og giv dig selv et minde for livet.

Men skynd dig - der er kun begrænsede pladser!

Vis mig rejsetilbuddet nu

Møntet på din vin

Heldigvis er der et vanvittigt simpelt trick til at forvandle sådan en omgang ildelugtende og svovlstinkende kloakvand til velsmagende vin igen - og det er tilmed latterligt billigt.

50 øre mønt

Det eneste, du skal bruge, er en dansk 50-øre. Vel at mærke en, der er blevet vasket godt og grundigt.

Mønter er blandt det mest beskidte, du kan få i hænderne, så sørg for at have en 50 øre i køkkenskabet, du har vasket af med omhu.

Med din nye bedste mønt-ven inden for rækkevidde, skænker du dig nu et glas af den fælt stinkende væske fra din dyrt indkøbte vinflaske.

Læg så din 50-øre ned i glasset og rør kortvarigt rundt med en teske.

Kemi vi ka' li'

Den ubehagelige stank af brændt gummi, rådne æg eller afbrændte tændstikker fra din vin skyldes en fejl i produktionen, hvor iltningsprocessen er gået galt, og der er dannet forskellige thioler - svovlforbindelser - i vinen.

Og det er her din gode gamle ven, 50-øren kommer ind i billedet, for den er nemlig lavet af 97% kobber. Kobber, som reagerer med netop thioler og danner helt ufarlige, duft- og smagsløse kobbersulfat krystaller.

Når du har givet din vin med 50-øren i en hurtig omrøring, er forandringen slående. Væk er stanken - og smagen - af svovl, og du kan med fornøjelse sætte glasset til læberne.

Husk blot at fjerne din 50-øre igen, inden du tømmer glasset.

NB: En sølvske har samme effekt på din vin som en kobbermønt. Hvis du altså lige har en sølvske til at ligge og flyde.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul