OceanGate

Forsker og Titanic-kender: Ubåd kan være imploderet af trykket

Er "Titan" imploderet, er det gået så stærkt, at ingen om bord vil have opdaget det, siger svensk forsker.

Der er højst sandsynligt sket noget med den forsvundne miniubåd på vej mod skibsvraget "Titanic", som ingen ville kunne have overlevet.

Det vurderer Claes-Göran Wetterholm, der er Sveriges førende "Titanic"-ekspert, og som personligt kender to af de fem ombordværende på ubåden.

"Jeg tror, at der er sket noget ekstremt voldsomt, som ingen ville kunne have overlevet," siger han til den svenske avis Expressen.

Claes-Göran Wetterholm er forsker og forfatter og har skrevet adskillige bøger om "Titanic" og arrangeret udstillinger om skibet, der sank i 1912.

Han har også deltaget i en række forskningsekspeditioner ned til vraget. Det var på en af disse ekspeditioner, han mødte den franske dykker Paul-Henri Nargeolet for 30 år siden. De to blev gode venner og mødtes ofte gennem årene.

Wetterholm kender også ubådens ejer, Stockton Rush.

Nargeolet og Rush er begge om bord på ubåden sammen med en britisk eventyrer samt en pakistansk forretningsmand og dennes søn.

Kontakten til ubåden "Titan" gik tabt søndag, en time og 45 minutter efter at den havde indledt turen ned mod vraget.

Ifølge producenten OceanGate har fartøjet ilt nok til fem personer i omkring 96 timer.

Claes-Göran Wetterholm har selv en teori om, hvad der kan være sket.

"Jeg frygter, at der er kommet vand ind i ubåden. Luften komprimeres ekstremt hurtigt. Det fører til implosion, og ubåden ødelægges lynhurtigt af det frygtelige tryk," siger han til Expressen.

"Det går så hurtigt, at folkene om bord ikke når at forstå, hvad der sker," tilføjer han.

På et pressemøde tidligere onsdag fortalte kaptajn Jamie Frederick fra den amerikanske kystvagt, at der både tirsdag og onsdag er registreret lyde i det område, hvor ubåden søndag forsvandt.

Myndighederne ved dog ikke, hvor lydene stammer fra.

"Vi må have håb, men jeg kan ikke sige, hvad lydene er," sagde han på et pressemøde i Boston i den amerikanske delstat Massachusetts, hvor eftersøgningsoperationen ledes fra.

Ubåden forsvandt, da den var på vej ned i 3800 meters dybde. Vraget af "Titanic" ligger omkring 690 kilometer sydøst for Newfoundland i Canada.