Forskere advarer: Så let er det at hacke din elbil

El-biler er oplagte og lette mål for hackere, advarer flere forskere. De efterlyser politiske løsninger på en trussel, der i yderste fald kan få alvorlige konsekvenser for hele lande.

Hackerne kan angiveligt forholdsvist let tage kontrollen over ladestandere og bestemme, hvornår el-bilerne lader op og ikke gør.

© Shutterstock

Med ny teknologi følger nye risici.

Og det gælder også for den næste generation af køretøjer, lyder det fra en italiensk forsker inden for cybersikkerhed.

Marco De Vincenzi, forsker ved Italiens nationale Institut for Informationsteknologi og Telekommunikation (IIT), brugte nemlig en nyligt overstået konference til at advare om, hvor sårbare de klimavenlige elbiler er over for hacker-angreb.

Lade-stationer kan åbne op for alvorlige hacker-angreb

El-bilerne er udsatte for digitale angreb, når de skal lade op.

Ladestationerne fylder nemlig ikke blot bilens strøm-depoter op, standeren og bilen udveksler også et hav af informationer.

Ondsindede hackere kan på den måde bryde ind i ladestanderne og derfra sprede vira eller andet såkaldt ‘malware’ til bilerne.

Ifølge de italienske forskere åbner det op for en ny og bredtfavnende horisont af potentielle risici. Eksempelvis kan hackerne installere programmer, så de kan fjernstyre el-bilen – uden at ejeren ved det.

Et andet rædselsscenarie er, at hackerne kan installere programmer, der sender personlige oplysninger – den mest åbenlyse fare er nok bank-informationer – retur til cyber-tyvene, som så kan bruge dem til egen berigelse eller til at afpresse deres ofre.

Hack af el-biler kan bringe hele lande i fare

I deres oplæg kom De Vincenzi og hans kolleger også ind på faren for, at hacker-angreb mod el-biler potentielt kan sprede sig til andre netværk – som wifi-forbindelsen i hjemmet eller på arbejdspladsen.

Men I yderste konsekvens kan angrebet endda gå ud over hele lande.

Hackerne kan nemlig forholdsvist let tage kontrollen over ladestanderne og bestemme, hvornår el-bilerne lader op og ikke gør.

Det giver dem magten til at sætte alle el-biler i et land til at lade samtidig, og det kan få katastrofale konsekvenser for et lands el-forsyning.

I 2021 blev olieselskabet Colonial Pipeline hacket i USA, og det lammede store dele af landets infrastruktur – bl.a. flytrafikken – at store mængder olie pludseligt blev holdt gidsel.

Først da selskabet betalte mere end fire millioner dollars (næsten 34 millioner kroner i dag) til hackerne, begyndte igen brændstoffet at blive leveret til kunderne igen.

Der har allerede været adskillige cyber-angreb mod ladestationer i bl.a. Rusland, England og USA.

Indtil videre har også adskillige forskerhold råbt vagt i gevær over den nye trussel.

Se video fra hacker-angrebet mod amerikanske el-ladestandere her

Marco De Vincenzi og hans kolleger skriver i et notat, at første skridt bør tages af regeringer og internationale organisationer som EU og FN.

Ifølge forskerne bør beslutningstagerne vedtage skarpere regler og formulerer konkrete protokoller, der skal gøre det lettere for firmaerne bag ladestanderne at passe på deres kunders data.