Mark Stone/University of Washington

Forskere forvandler insekter til videodroner

Et superlet, fjernstyret kamera giver biologer mulighed for at se verden med insekternes øjne.

Forskere fra University of Washington i USA har fremstillet et videokamera, som er så lille og let, at det kan monteres på ryggen af en bille. Dermed kan biologer få et helt nyt indblik i insekternes verden.

Kameraet drives af et batteri og er udstyret med en computerchip og en antenne, som sender billederne trådløst til en mobiltelefon, der kan være op til 120 m væk. Det optager video med fem frames i sekundet i en opløsning på 160 x 120 pixels.

Et nyt kamera, som kun vejer 248 milligram, kan nemt bæres rundt af en bille. Næste skridt bliver et kamera, insekter kan flyve med.

© Mark Stone/University of Washington

Fra mobilen kan forskerne via Bluetooth fjernstyre kameraets bevægelser. Det sker ved at sende strøm gennem en arm, kameraet er monteret på.

Strømmen får armen til at bøje, så kameraet drejes til den ene side. På den måde kan forskerne panorere 60 grader med kameraet.

VIDEO: Se kameraet i aktion

Hele kamerasystemet vejer kun 248 milligram, dvs. mindre end en pengeseddel, og det er dermed det letteste trådløse og fjernstyrede kamera, som er bygget.

Forskerne har til gengæld ingen kontrol over, hvor billen går hen, men det mener de heller ikke er nødvendigt.

Forskere monterede det ultralette kamera på ryggen af en bille, som derefter ubesværet vandrede rundt med det. Efter forsøget levede billen videre uden skader.

© Mark Stone/University of Washington

Idéen er at montere kameraer på fx hundrede biller og slippe dem løs i det område, biologer vil kortlægge eller overvåge.

Næste skridt er at få vægten på kamerasystemet 50-100 milligram længere ned, så insekter som fx humlebier kan flyve rundt med det.