Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere kopierer edderkoppens tråd

Næsten så stærk som stål og samtidig smidig og elastisk. I årtier har forskere forsøgt at kopiere edderkoppens silketråd. Og nu er drømmen endelig gået i opfyldelse takket være gensplejsede colibakterier.

Shutterstock

I årtier har forskere forsøgt at kopiere edderkoppens silketråd, som er stærkere end stål og samtidig smidig og elastisk. Nu er drømmen endelig gået i opfyldelse.

Forskere ved Washington University i USA har opfundet et trick, som kan overføre edderkoppens silkespindende gener til colibakterier, som derefter kan producere silketråden i store mængder.

Edderkoppen skaber et af naturens stærkeste materialer. Nu kan gensplejsede colibakterier endelig gøre den kunsten efter.

© Shutterstock

De amerikanske forskere er ikke de første, som har fået den idé, men alle andre har måttet opgive, fordi edderkoppens evner er baseret på meget lange dna-strenge, hvor de samme sekvenser gentages igen og igen, og det er åbenbart mere, end bakteriernes indbyggede proteinmaskine kan overskue.

Hver gang, forskere har forsøgt at overføre spindegenerne, har resultatet været, at bakterierne har ændret dna’et eller ødelagt det.

DNA sættes ind i colibakterier

Forskerne fandt en ny løsning på problemet ved at dele edderkoppens dna op i meget mindre bidder.

Først derefter indsatte de bidderne i colibakterier, og nu lykkedes det. I stedet for at ødelægge dna’et begyndte bakterierne at bruge det og producere edderkoppesilke i små stykker, som forskerne herefter ad kemisk vej kunne lime sammen til en længere tråd.

© Christopher Bowen

Silketråd fra colibakterier

Tråden er blot 5 micrometer i diameter.

Bakteriernes silketråd er lige så stærk som edderkoppens, både når det gælder brudstyrke og elasticitet.

Den er derfor det perfekte materiale til bl.a. fremstilling af ekstremt stærke tekstiler og til tråd, som kirurger bruger til at sy fx nerveender sammen med.

Den kunstige edderkoppesilke har også potentiale til at kunne erstatte alt fra kofangere til skudsikre veste, da netop kombinationen af elasticitet og styrke gør den oplagt til at absorbere energi og bremse objekter.

Forskerne håber også, at den kunstige silke i fremtiden kan bruges som et mere miljøvenligt og nedbrydeligt alternativ til oliebaseret plastik.

Læs også:

Kroppen

Bliver solcreme for gammel?

2 minutter
Overgangsalder
Kroppen

Operation udskyder overgangsalderen

12 minutter
Videnskabshistorie

For 75 år siden: Atombomben smeltede ørkenen til glas

15 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul