Shutterstock
Mand under varm sol

Forskere opfinder tekstil, der kan køle dig ned

Ingeniører har udviklet et nyt tekstil, som reflekterer lys og udsender varme. Når det bruges i tøj, har det derfor en væsentlig kølende effekt sammenlignet med de andre gængse tekstiler.

Det er nok de færreste, der har lyst til at tage tøj på, hvis de har det varmt. Men måske det bliver anderledes i fremtiden.

Kinesiske ingeniører fra Huazhong University of Science and Technology har nemlig udviklet et tekstil, der ved hjælp af nanoteknologi og forskellige stoffer reflekterer lys og udskiller varme.

Vævet ind i tøj betyder det, at tekstilet kan køle kroppen med adskillige grader, selv i meget varme klimaer.

Mikroskopiske perler blokerer og udsender lys

Tekstilets egenskaber kommer bl.a. fra mikroskopiske partikler, der er arrangeret i perler og længere fibre. Flere af stofferne i det nye tekstil bruges allerede til lignende formål, fx titaniumoxid, der ofte indgår i solcreme.

Derudover indeholder metastoffet også Teflon og en bioplastik ved navn polymælkesyre (eller Polylactic Acid).

Teflon og titaniumoxid virker kølende, fordi de reflekterer UV-lys og derved hæmmer opvarmning. Samtidig kan polymælkesyren optage og derefter udsende den infrarøde varme fra kroppen.

Et typisk problem ved normale tekstiler i tøj er, at de netop ikke tillader os at komme af med varmen fra det infrarøde lys, som er kroppens naturlige måde at køle sig på.

Holder huden kold i bagende sol

Tekstilet er primært udviklet til mennesker i varme klimaer, der med tiden bliver endnu varmere på grund af den globale opvarmning. Og de første forsøg ser lovende ud

En forsøgsperson blev sat i direkte sollys, mens han var iklædt en vest, hvoraf halvdelen var lavet af det nye tekstil, mens den anden halvdel var af bomuld.

Efter en time var temperaturen på hans hud steget fra 31 til 37 grader under bomulden, men kun til 32 grader under det nye tekstil.

Varmekort over torso med koldere halvdel

Varmemålinger viser, hvordan huden efter ophold i Solen er væsentlige koldere under det nye tekstil (til højre) end under bomuld (til venstre)

© S. Zeng et al./Science

I et andet forsøg stod tre biler ude i den bagende middagssol fra klokken 11 til 13. Én bil var overdækket med det nye tekstil, en anden med et almindeligt bildække, og den sidste stod utildækket.

I den utildækkede bil steg temperaturen til hele 60 grader, mens det almindelige bildække begrænsede temperaturstigningen til 57 grader. Under det nye tekstil steg temperaturen til gengæld kun til 30 grader.

En af fordelene ved det nye tekstil er, at det er nemt at arbejde med og sy ind i almindelige beklædningsgenstande. Forskerne håber derfor på, at deres nye klæder kan masseproduceres indenfor et år.