Forskere udvinder ved et tilfælde strøm fra fugtigheden i luften

På sigt håber forskerne på at kunne forsyne hele husstande med strøm fra den naturlige fugtighed i luften.

Forskere har genereret elektricitet fra fugt i luften - og håbet er på sigt, at metoden skal skaleres op, så vi kan bruge strømmen i vores dagligdag.

© Shutterstock

Det var egentlig slet ikke meningen, at de ville danne strøm.

Forskerne fra University of Massachusetts arbejdede derimod på en simpel sensor, der skulle kunne måle fugtighedsniveauerne i luften.

Men på en af deres lange dage i laboratoriet glemte de at tilslutte deres måleapparatet til en strømforbindelse.

Til forskernes forbløffelse fortsatte den lille enhed med at producere et elektrisk signal, skriver The Guardian.

Og det spor har forskerholdet forfulgt lige siden - senest med en videnskabelig artikel bragt i Advanced Science.

Forskernes oprindelige opdagelse tog udgangspunkt i et lillebitte apparat bestående af adskillige mikroskopiske rør, der hver især var mindre end en tusindedel af diameteren på et menneskehår.

Rørene, også kaldet nanotråde, var med andre ord brede nok til, at et luftbåret vandmolekyle kunne trænge ind i dem, men samtidig så små at molekylerne stødte rundt inde i rørene og afgav små bump undervejs.

De små bump gav materialet en lille elektrisk ladning - og i takt med at frekvensen af bump steg, blev den ene ende af røret anderledes ladet end den anden.

Millioner af små huller

Siden forskernes først gjorde deres opdagelse tilbage i 2018, har de også eksperimenteret med andre typer af apparater.

Det seneste skud på stammen består af materialer med millioner af små huller, såkaldte nanoporer. Og det har vist sig at kunne generere omkring en mikrowatt - eller hvad der svarer til nok strøm til at tænde en enkelt pixel på en stor LED-skærm.

Der er med andre ord lang vej endnu, før forskerne kan forsyne f.eks. en hel husstand med strøm, men deres håb er at opskalere teknologien på sigt.

En tynd grå skive

Forskerholdet fra Massachusetts er ikke alene om at udforske mulighederne for at udvinde strøm fra fugt i luften.

Et andet forskerhold med base i Portugal har indtil videre modtaget godt 5,5 millioner euro i støtte fra Det Europæiske Innovationsråd til at udforske en teknik i samme boldgade.

Forskerne har udviklet en tynd grå skive, der angiveligt kan generere godt 10 milliampere. Og selvom det lyder beskedent, vil man ved at samle 20.000 af de små enheder i en terning på størrelse med en vaskemaskine kunne generere 10 kilowatt-timer strøm om dagen.

Det svarer nogenlunde til forbruget i en gennemsnitlig britisk husstand.

Forskerne i Portugal regner med at have en prototype klar til demonstration i 2024, skriver The Guardian.