Exosuit dykkerdragt

Dykkerdragt er en ubåd

Den nyudviklede dykkerdragt Exosuit fungerer som en slags ubåd, dykkeren kan tage på. Iført den 240 kg tunge aluminiumsdragt, kan dykkeren bevæge sig ned i mere end 300 meters dybde - og gøre rige fund fra den græske oldtid.

12. februar 2015

Verdens mest avancerede dykkerdragt er for første gang kommet i kontakt med saltvand – og dét med overvældende succes.

Under en ekspedition ud for den græske ø Antikythera har et internationalt hold af dykkere og arkæologer udforsket et omkring 2000 år gammelt skibsvrag, som blev opdaget af svampedykkere i år 1900.

Dykkerdragt fungerer som mini-ubåd

Noget af vraget befinder sig på hele 120 meters dybde, og her kom den nyudviklede dykkerdragt, Exosuit, for alvor til sin ret. Dragten fungerer som en slags bærbar ubåd, som mangedobler den tid, dykkeren kan opholde sig på stor dybde. Exosuit er forsynet med gribetænger, lys og motorer, som giver fremdrift og øger dykkerens rækkevidde.

Dykkerdragt gør nye oldtids-opdagelser

I dybet opdagede teamet, at skibet er langt større end hidtil antaget og måler omkring 50 meter i længden. Vragstumperne ligger spredt over et cirka 300 meter langt område, og mange af delene, heriblandt talrige over én meter lange ankre af bly, lå skjult nede i havbunden.

Blandt de genstande, ekspeditionen bragte med sig op fra dybet, var et to meter langt bronzespyd, som i sin tid formentlig har været en del af en gigantisk statue, og en smukt ornamenteret sengestolpe.

OVERBLIK: Exosuit dykkerdragt

1. FIBEROPTISKE KABLER står for dykkerens kommunikation med moderskibet. Via dem kan dykkeren bl.a. sende live videooptagelser op til overfladen.

2. ILTSYSTEMET genbruger og renser luften, så dykkeren kan opholde sig i dybet i op til 50 timer.

3. FIRE MOTORER skaber fremdriften. Dykkeren aktiverer og styrer de fire motorer med fødderne.

4. DRAGTEN har 18 bøjelige led i arme og ben og sikrer dykkeren en god bevægelighed.

5. KRAFTIGE LED-LAMPERgør det muligt for dykkeren at oplyse det mørke hav.

6. GRIBETÆNGER, som styres indefra, tillader dykkeren at samle både små og store ting op.

Den første dykkerdragt åbnede en ny verden

For hundrede år siden var livet i havets dyb stort set et mysterium. Men forskellige opfindelser gjorde det muligt også at udforske de dele af jordkloden, som ligger under vand. Læs mere i artiklen om Jacques Cousteau, der stod bag adskillige nye opfindelser til ekspeditioner under havoverfladen:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.