Skriftruller læst for første gang

Skriftruller læst for første gang

I næsten 2000 år har forkullede skriftruller fra et bibliotek i Herculaneum ligget ulæste hen. Nu afslører CT-skanninger deres indhold.

Forkullede skriftruller kan læses

Næsten 2000 år efter at vulkansk aske i år 79 e.Kr. begravede de romerske byer Pompeji og Herculaneum, kan forskerne læse de forkullede skriftruller fra et bibliotek i Herculaneum.

Skriftrullerne ligner ellers noget fra en affaldsspand: kulsorte, deforme og porøse. Talrige forsøg på at læse dem med forskellige skanningsmetoder igennem de seneste 50 år er alle slået fejl.

Først da skriftrullerne blev sendt en tur i en kraftig CT-skanner i det europæiske synkrotroncenter i Grenoble i Frankrig, trådte flere bogstaver tydeligt frem. Når metoden er finpudset, regner forskerne med at kunne afsløre teksten fra en hel papyrusrulle i løbet af nogle få timer.

CT-scanner afslører teksten i skriftruller

Almindelig røntgen kunne ikke afsløre teksten i skriftrullerne, fordi antikkens blæk indeholder røgpartikler og derfor smelter sammen med det forkullede papyrus på røntgenbillederne. En kraftig CT-skanner kan derimod identificere de små niveauforskelle i materialet, som blækket danner på papyrussen.

Klik på billedet for at se det i en større version.

Rulle 1 og 2 er de to skriftruller, som netop er blevet analyseret, mens rulle 3 er en rulle, som er blevet analyseret ved en tidligere lejlighed.

En sammenligning af bogstavernes form på tværs af rullerne har afsløret en mulig forfatter til teksterne, nemlig den græske forfatter og poet Filodemus, der levede i det første århundrede f.Kr.

CT-scanning afslører også mumiers hemmeligheder Ikke bare de forkullede skriftruller fra Herculaneum giver os viden om fortiden. CT-scanning af mumier fortæller os flere tusind år gamle historier. Læs mere i artiklen:

Vesuvs skriftruller

De ca. 1800 forkullede skriftruller blev gravet ud for 260 år siden, men kun få af dem er blevet rullet ud.

• 585 ruller er foldet helt ud med en mekanisk metode, men mange af dem blev ødelagt af manøvren.

• 209 skriftruller er rullet delvist ud.

• Omkring 1000 ruller har aldrig været rullet ud.

• Af de åbnede ruller er cirka 350 blevet tydet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.