Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere fra MIT-universitetet i Californien har udviklet en algoritme, der gør kameraet på fx en bil i stand til at se, hvad der gemmer sig bag det næste hjørne.

© Shutterstock
Teknologi

Fremtidens biler kan se om hjørner

Californiske forskere har udviklet en kunstig intelligens til kameraer, så de kan afsløre, hvad der gemmer sig bag det næste gadehjørne.

Om få år kan vores veje være fyldt med selvkørende biler. Og flere prototyper har bedre overblik end selv den mest erfarne chauffør, fordi de er udstyret med radarsystemer, ultralydssensorer og kameraer.

Men ingen kan endnu forudsige, hvad der sker, når de drejer om hjørnet. Og det vil forskere fra MIT-universitetet i Californien lave om på.

De har udviklet en algoritme til kameraer, så de ud fra en skygge på Jorden kan afkode, hvad der gemmer sig bag et hjørne.

Skyggen afslører mennesker

De såkaldte CornerCameras opfanger små ændringer i lyset på Jorden.

Hvis du står foran en hjørnevæg, vil mennesker på den anden side reflektere en lille mængde lys ned på Jorden foran hjørnet. Det skaber en sløret skygge, som kaldes en penumbra.

Ved at filme skyggen kan forskernes algoritme sammenstykke en række endimensionelle billeder, der afslører, hvad der er på den anden side.

"Ud fra skyggerne kan vi bestemme hvor dem på den anden side er, og hvor de er på vej hen, siger Katherine Bouman", der forsker i kunstig intelligens ved MIT.

Kan afgøre liv eller død

Hvis et skolebarn fx ud løber ud bag et hjørne, kan den nye algoritme opfange de næsten usynlige ændringer, der opstår i skyggen og beregne barnets fart og retning.

"Som det er nu, kan chaufføren ikke altid nå at reagere i tide. Men med teknologier som denne, kan vi give bilister de få ekstra sekunder, der afgør liv eller død", siger Katherine Bouman.

Læs også:

Dyr

Dødelig gift massakrerede Botswanas elefanter

4 minutter
Kvinde knækker fingre
Kroppen

Kan det virkelig passe, at jeg får gigt af at knække fingre?

2 minutter
Strandede grindehvaler
Hvaler

Forskere måber: 470 grindehvaler strander i Australien

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul