Fremtidens elastikker bliver 200 gange stærkere end stål

Verdens største producent af elastikker vil give gummibåndene superkræfter med en simpel ingrediens, der også kan få dem til at holde for evigt

Grafen skal gøre elastikker uopslidelige og enormt stærke.

© Creative Commons

Med 94 års erfaring i elastikbranchen er virksomheden Alliance Rubber Company klar til at revolutionere det lille, elastiske gummibånd kendt som elastikken.

Sammen med britiske forskere vil de tilføre elastikker stoffet grafen, som er kendt for dets utrolige kræfter og for at være 200 gange stærkere end stål.

Grafen er et ét atom tykt carbon-lag i en gitterstruktur. Strukturen gør det utroligt stærkt, og derudover er det også fleksibelt, transparent, varme- og elektrisk ledende.

Stærkere end en elefant

Den nye stærke elastik kan ændre, hvordan virksomheder kan transportere fx mad eller skrøbelig elektronik fremover.

Grafen er verdens stærkeste stof, og det vil kræve en elefant, der står på en blyant at bryde igennem et grafen-lag på tykkelse med et stykke husholdningsfilm.

Alliance Rubber Companys leder for virksomhedsstrategi, Jason Risner, siger ifølge ScienceAlert, at de sammen med forskerne fra University of Sussex vil bruge det næste år på at finde den perfekte dosis af grafen til elastikkerne.

For lidt grafen vil ikke gøre dem holdbare nok, og for meget grafen vil få dem til at miste deres elasticitet.

Grafen er fremtidens materiale

Grafen blev isoleret for første gang i 2004 – før det havde forskere kun arbejdet med det på et teoretisk plan.

Stoffet er spået til at kunne hjælpe med en lang række forskellige udfordringer: deponering af radioaktivt affald, og at skille salt fra saltvand.