6 sejeste julegaver 2015

Har du endnu ikke købt årets julegaver til ungerne eller dig selv, så kig med. Vi kårer årets 6 sejeste julegaver for de gadget- og tech-glade børn og barnlige sjæle.

BB-8 Peek

Årets tur rundt om træet behøver ikke lede til et anti-klimaks badet i bløde pakker fra perifære slægtninge. Når det kommer til julegaver er 2015 faktisk et af de år med mest gadget-potentiale længe set.

Udvalget af intelligente robotter, tablet-kloner til små og store, nyskabende og interaktive spil samt ikke mindst droner er fabelagtigt.

Her er uden yderligere omsvøb Illustreret Videnskabs Top 6 over de sejeste julegaver du kan få - eller give - i år:

6. i-Que Intelligent Robot

i-Que Intelligent Robot

I afdelingen for legetøj, der kan svare igen, topper den rød-hvide robot-lignende dukke, i-Que. Robot-lignende fordi det ret beset mere er en kønsneutral version af “My Friend Cayla” dukken, der har hittet stort.

Det urimeligt fede ved i-Que er, at den kan interagere med ungerne på en flydende og naturlig måde, hvis altså der er et Android eller iOS device sluttet til. Det gør nemlig i-Que i stand til at trække på internettet.

Uden en opkobling er i-Que bare et stykke hundedyrt plastik med et par rappe moves. Men med et device tilsluttet får børn fra 5-6 år en talegenkendende, alvidende (i-Que finder børnesikre svar på ungernes spørgsmål online) og dansende ven at drible rundt med.

i-Que kan fås overalt ned til 549 kr.

5. WowWee MiPosaur

MiPosaur

En urimeligt underholdende robot kombineret med en dinosaur. Det er win-win for børn og barnlige sjæle.

Den lille velafbalancerede fyr kan jage sin tracking bold, og den kan reagere på fagter eller på træk i halen. Og så er den lige præcis den rette kombination af sej og nuttet.

Bedst af alt kan MiPosaur styres via en app til Android eller iOS, og det udvider repertoiret med spil og muligheden for at belønne MiPosaur.

Børn under 13 år vil få mest ud af MiPosaur - også selv om de ikke har deres egen telefon eller tablet til at styre robo-dinoen rundt med.

WowWee MiPosaur er set til 1.090 kr.

4. LEGO Dimensions

LEGO Dimensions

I kølvandet på den massive succes, konsolspil som Skylander og Disney Infinity har fået, ruller LEGO nu i samarbejde med Warner Bros. ud med deres bud på genren, LEGO Dimensions.

Og det virker. Rigtigt godt endda. Det varierede LEGO-univers koblet med en perlerække af genkendelige karakterer fra andre afkroge af underholdningsverdenen - som Simpsons og Tilbage til Fremtiden - er et kæmpe plus.

I bund og grund er konceptet kendt med en startpakke og derefter køb af forskellige fysiske karakterer, som kommer med hver deres unikke udvidelse af spillet. LEGO gør det bare med mere stil og mere kant.

Aldersanbefalingen på LEGO Dimensions ligger på 7-14 år, men du kan med sindsro pakke det ind til din 5-årige, hvis spilkonsollen allerede er indtaget. Spilkonsollen skal i dette tilfælde være en PS3, PS4, Nintendo Wii U, Xbox 360 eller Xbox One.

Startpakken kan fås for 799 kr., mens diverse Level-, Team- og Fun-packs vil stå dig i yderligere 130-240 kr. stykket.

3. Parrot Airborne Night - SWAT

Parrot Airborne Night Swat

Har du ikke selv overgivet dig og købt en drone endnu, så er chancen her nu. Giv dig selv en i julegave eller forær en til ungerne og stik af med den i tide og utide.

Og når det kommer til droner, der er til at betale, er der ikke mange på højde med Parrot minidronerne, som kan fås i en række varianter - kørende eller flyvende.

Vores favorit er den lækre og dystert udseende “Airborne Night - SWAT”, som ud over fremragende flyveegenskaber er udstyret med kraftige lamper og et kamera til at optage flyvningerne med. Og så er den designet til også at kunne bruges indendøre!

Dét er sejt!

Airborne Night er det helt rigtige og økonomisk fornuftige sted at starte en drone-karriere - eller at finde ud af, at man slet ikke er til droner alligevel. Og igen - hvis nu ikke ungerne gider den, så er det jo bare din, ikke?

Du får små ti minutters luftbåren spas på en times opladning.

Parrot Airborne Night kan fås til 999 kr.

2. Dash and Dot

Dash and Dot

I den dyre ende ligger robot-duoen Dash og Dot, som isoleret set er årets bedste kombination af sjov leg og indlæring. Det koster åbenbart ekstra.

I tilfældet med de to små lyseblå elskelige kugle-dyr - den store Dash og den lille Dot - er pengene til gengæld givet godt ud. For det her er begavet legetøj i en helt anden klasse end de fleste konkurrenter.

Kombineret med et smart-device - Android eller iOS - kan Dash og Dot programmeres til at løse en række opgaver, og heri ligger en stor del af den næsten endeløse fascination ved det lyseblå robot-sæt. For mulighederne er absurd mange.

Det betyder, at børnene lærer en masse om programmering og logisk problemløsning i selskab med Dash og Dot. Og selv om de anbefales til børn fra 8 år og op, så bør du ikke snyde 6-7-årige for oplevelsen - hvis altså du har sådan nogle på gavelisten.

Et betragteligt minus er dog prisen, og det er også grunden til, at Dash og Dot "kun" ruller ind på en andenplads.

Dash and Dot grundpakken er set til 1.795 kr, men skal du have den fulde udnyttelse af mulighederne, må du have Dash and Dot "Wonderpack" i stedet, og den ligger omkring 2.100 kr.

1. BB-8 by Sphero

BB-8 White Background

Hele verdens nye Star Wars darling og anti-helt, BB-8, må være årets absolutte tech-toy must-have.

Det er fantastiske Sphero, som med deres eksisterende robot-kugler helt naturligt har kastet sig over BB-8 droiden fra den nye Star Wars film, “The Force Awakens”, og resultatet er ganske enkelt fremragende.

Lille BB-8 kan styres enten med verbale kommandoer som eksempelvis ordrer om at afpatruljere et område. Eller den kan styres via en app til Android eller iOS, som tillader kontrol af BB-8 via Bluetooth med en rækkevidde på 30 meter.

Det genopladelige batteri klarer godt en times intens tumlen rundt, opladerstationen medfølger, og så er BB-8 lavet af meget solidt plastik, så holdbarheden er i top. I praksis betyder det, at BB-8 kan tåle en tur i væggen eller beherskede fald uden at få skrammer.

Eneste lille minus er, at BB-8 ikke er alt for vild med gulvtæpper, men alt i alt er det et fantastisk stykke legetøj til alle børn fra 5 år og op.

ÅRETS JULEGAVE, BB-8 by Sphero, er set til 1.349 kr.