nb_u11 Apple Watches

Nanoteknologi redder fladt Apple-ur

Apple Watch, det nye smart-ur fra Apple, har allerede forud for sin lancering fået kritik for batteritiden. I fremtiden vil vores krop automatisk kunne oplade alle vores gadgets.

12. marts 2015 af Carsten Nymann

Apple præsenterede i denne uge firmaets nye, store satsning, det såkaldte Apple Watch, som er en slags miniature-smartphone til håndleddet.

Forud for lanceringen gik rygter om, at Apple-uret kun kan holde strøm i fem timer.

Og selv om Apple siden har meldt ud, at batteritiden er 18 timer, er Apple Watch kun på niveau med konkurrenterne og ikke markedsledende, hvilket ikke huer analytikerne.

Nanoteknologi kan lade Apple-ur

Men måske tech-giganten fra Cupertino, Californien bare sætter sin lid til forskerne fra Georgia Institute of Technology i Altlanta, USA.

Her har nanoforskeren Zhong Lin Wang udviklet teknologi, som kan oplade mobiltelefoner, smart-ure og tablets ved at udnytte den energi, kroppen skaber.

Læs også: Nanokraftværker redder miljøet

Større end bare en Apple-dims

Ved at placere bittesmå såkaldte nanogeneratorer strategiske steder på kroppen kan Lin Wang høste energi fra fx vores fødder, når vi går, fra vores brystkasse, når vi trækker vejret og ligefrem fra blodårerne, når blodet strømmer igennem.

Teknologien har dog videre anvendelsesmuligheder end blot at holde dit Apple Watch ved strøm. For eksempel kan patienter, der bruger Pacemaker, endegyldigt slippe for at være bekymret over at løbe tør for batteri.

Fra Apple-ur til vindmøllens afløser

Nanogeneratorerne kan også bruges ude i naturen til at drive sensorer, som holder øje med skovbrande – eller ligefrem til at skabe energi ud af støjen i storbyerne:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.