Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor gnistrer metal i mikroovnen

Hvis du på et tidspunkt har glemt at tage sølvpapiret af tallerkenen, inden du satte den i mikroovnen, så har du sikkert også panikket over, at det pludselig brød ud i flammer og høje lyde. Vi giver dig svaret på hvorfor.

Shutterstock

En mikrobølgeovn varmer maden op ved at udsende elektromagnetiske bølger.

Bølgerne skaber et elektrisk felt, der skifter retning mange milliarder gange i sekundet.

Svingningerne får polære molekyler med forskellige elektriske polariteter i hver ende – som f.eks. vandmolekyler – til at bevæge sig. De meget hurtige retningsskift skaber en øget friktion mellem molekylerne, og det er disse gnidninger, som afgiver varme.

VIDEO: Se hvor hurtigt stanniol slår gnister

Pas på med hvad du kommer i mikroovnen

I modsætning til vand vil metalmolekyler som hovedregel reflektere mikrobølgestrålerne frem for at optage dem, og svingningerne i det elektriske felt kan føre til, at en strøm løber gennem metallet.

Hvis metalgenstanden er tilstrækkelig stor og tyk – f.eks. en ske – vil strømmen absorberes som varme. Hvis genstanden er tynd og spids som en gaffel, kan den elektriske strøm samle sig i enderne og springe som en gnist.

Hvis der er andet brændbart materiale i ovnen, kan det antænde og smelte ovnen indvendigt.

© shutterstock & youtube

Fem ting du aldrig må komme i mikroovnen

Udover stanniol er der andre ting, du skal passe på med at give en tur i mikroovnen.

 • 1. Kødbakker

  En kødbakke er lavet i et skrøbeligt materiale, og en tur i mikroovnen vil formentligt smelte den. Så tag dit kød over på en tallerken eller lignende før du varmer det.

 • 2. Husholdningsfilm

  Husholdningsfilm er et meget fint stykke plastik, som smelter, hvis det bliver opvarmet. Der er dog nogle få typer, der er lavet specielt til mikroovnen - men husk at tjekke pakken først, da det fremgår, om du kan give det en tur i varmen.

 • 3. Bestik

  Bestik vil som andet metal kunne ødelægge mikroovnens mikrobølgefunktion.

 • 4. Ler

  Skåle, fade, tallerkner, kopper og lignende, som er lavet af ler, kan gå i stykker, hvis det udsættes for mikroovnens varmebølger. Ler-servicen kan have suget fugt under opvasken, og det kan få det til at springe i mikroovnen.

 • 5. Melamim plast

  Skåle eller andet lavet af det hærdede plast melamim kan ikke tåle den høje varme fra en mikroovn. De pouplære Margrethe-skåle er blandt andet lavet af melamin. Så hvis du ejer sådan en og har den kært, så brug en anden skål til opvarmning.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul