Myten om, at børn får dårlige øjne af at sidde tæt på en tv-skærm, er både sejlivet og udbredt, men er ikke baseret på fakta. Børns øjne er gode til at stille skarpt – også på kort afstand – og øjnene tager ikke skade af det.
Børn foretrækker blot at sidde tæt på tv’et, fordi de gerne vil udelukke alle forstyrrelser ved at lade billedet fylde hele deres synsfelt.
Fokus trætter øjenmusklerne
Synet tager ikke skade af, at tv-seeren sidder tæt på skærmen. Men de små muskler, der får øjet til at stille skarpt, kan blive trætte, fordi de hele tiden skal holde det samme fokus.
Vi er også tilbøjelige til at blinke mindre, når vi koncentrerer os om et skærmbillede, så øjnene kan derfor blive tørre. Både trætheden og tørheden er dog forbigående fænomener – en kort pause, hvor øjnene rettes mod noget fjernt, kan fx afhjælpe muskeltrætheden.

Fjernt fokus
Ciliarmusklerne, der ligger i en ring rundt om linsen, slapper af.

Tæt fokus
Ciliarmusklerne spændes, så linsen fortykkes på midten og øger fokus.
Farvefjernsyn var farlige
Elektriske apparater er alle sammen i større eller mindre grad omgivet af elektromagnetiske felter, men felterne fra et tv er så svage, at der ikke er påvist nogen skadevirkning.
Felterne fra moderne fladskærme er i øvrigt væsentlig svagere end feltet fra fjernsyn med billedrør.
Myten menes netop at stamme fra 1960’erne, hvor en del farvefjernsyn måtte tilbagekaldes, fordi de udsendte skadelig røntgenstråling.

Fejl i billedrør skabte myten
Gammeldags tv’er sendte elektroner mod skærmen med høj fart. Elektronerne blev bremset og dannede foruden lys også røntgenstråling. Billedrørs-tv’er havde derfor en indbygget afskærmning, men den var mangelfuld, da nogle af de første farvefjernsyn kom frem i 1967. Amerikanske sundhedsmyndigheder advarede derfor mod, at børn sad tæt på tv’et i mere end en time. Fejlen blev siden rettet, men advarslen levede videre.