Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

To drenge ser tv sammen

Er det skadeligt at sidde for tæt på tv'et?

I 1960'erne advarede de amerikanske sundhedsmyndigheder mod at sidde for tæt på farvefjernsyn på grund af fare for røntgenstråling. I dag er forskerne blevet klogere.

Getty Images

Myten om, at børn får dårlige øjne af at sidde tæt på en tv-skærm, er både sejlivet og udbredt, men er ikke baseret på fakta. Børns øjne er gode til at stille skarpt – også på kort afstand – og øjnene tager ikke skade af det.

Børn foretrækker blot at sidde tæt på tv’et, fordi de gerne vil udelukke alle forstyrrelser ved at lade billedet fylde hele deres synsfelt.

Fokus trætter øjenmusklerne

Synet tager ikke skade af, at tv-seeren sidder tæt på skærmen. Men de små muskler, der får øjet til at stille skarpt, kan blive trætte, fordi de hele tiden skal holde det samme fokus.

Vi er også tilbøjelige til at blinke mindre, når vi koncentrerer os om et skærmbillede, så øjnene kan derfor blive tørre. Både trætheden og tør­heden er dog forbigående fænomener – en kort pause, hvor øjnene rettes mod noget fjernt, kan fx afhjælpe muskeltrætheden.

Farvefjernsyn var farlige

Elektriske apparater er alle sammen i større eller mindre grad omgivet af elektromagnetiske felter, men felterne fra et tv er så svage, at der ikke er påvist nogen skadevirkning.

Felterne fra moderne fladskærme er i øvrigt væsentlig svagere end feltet fra fjernsyn med billedrør.

Myten menes netop at stamme fra 1960’erne, hvor en del farvefjernsyn måtte tilbagekaldes, fordi de udsendte skadelig røntgenstråling.

© Shutterstock

Fejl i billedrør skabte myten

Gammeldags tv’er sendte elektroner mod skærmen med høj fart. Elektronerne blev bremset og dannede foruden lys også røntgenstråling. Billedrørs-tv’er havde derfor en indbygget afskærmning, men den var mangelfuld, da nogle af de første farvefjernsyn kom frem i 1967. Amerikanske sundhedsmyndigheder advarede derfor mod, at børn sad tæt på tv’et i mere end en time. Fejlen blev siden rettet, men advarslen levede videre.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul