MACAFlight

Her er tech-branchens visioner for 2022

En flyvende racerbil, en selv-diagnosticerende kattebakke og en panisk robot-patient. Her er de syv mest visionære - og mærkværdige - opfindelser fra årets CES-messe i Las Vegas.

Som et miks mellem en racerbil og drone er Maca S11 klar til at lette lodret fra jorden, hvorfra den ræser igennem luften lige over vejen med en topfart på 250 km/t uden menneskehænder på rattet.

Selvstyrende fra et instrumentbræt spækket med kunstig intelligens flyver den såkaldte carcopter fra A til B ved hjælp af brændselsceller, et aerodynamisk design med seks propeller og seks kameraer til navigation.

Den flyvende bil er endda CO2-neutral ifølge den franske producent Maca Flight.

Flyvende biler har fået luft under vingerne flere steder på landkortet, og Maca S11 skal med sin længde på syv meter og kampvægt på godt 450 kg senere i år ud i flere tests på en fransk racerbane.

Produktionen forventes at starte i 2023 med et prisskilt på seks millioner kroner, hvis alt går vel.

Den flyvende bil er netop præsenteret på CES-messen (Consumer Electronics Show) i Las Vegas, der vanen tro kickstarter tech-året med nye smarte tv’er, telefoner, headsets, gadgets i alle størrelser og software i alle farver.

Her får du et udpluk af tech-messens andre underfundige opfindelser og visioner for 2022.

ECO-Remote kan oplade sig selv via signalerne fra din WiFi-router.

© Samsung

Fjernbetjeningen høster strøm fra din router

Eco Remote-fjernbetjeningen fra Samsung udmærker sig ved, at den opsnapper radiosignaler fra WiFi-routeren til at generere strøm, så den aldrig skal fodres med 1,5 volt-batterier.

Fjernbetjeningen kan også oplades med sol-energi og USB-stik.

Samsung estimerer, at sol- og andre alternative energikilder kan spare over 100 millioner batterier i tv-fjernbetjeninger frem mod 2030.

Desværre er det ikke alle hjemmets enheder, der kan oplades trådløst via routerens radiosignaler. Det gælder (indtil videre) kun for strømsvage enheder som netop en fjernbetjening.

Usynligt hegn sikrer både hund og møbler

Griser din hund i møblerne, eller elsker den bare at molestrere dine hynder, så er hjælpen her allerede.

Nu kan du placere sensoren Tagz på størrelse med et kreditkort under sofapuden, i sengen eller andre steder, hvor din hund ikke må snuse eller gøre det, der er værre.

Firmaet Wagz er klar med et usynligt hegn af uskadelige ultralydssignaler, som kan holde vovse væk fra uønskede områder.

© Shutterstock

Tagz er det nyeste tilbehør til et smart hundehalsbånd oprindeligt lanceret i 2016 af firmaet Wagz.

Hvis hundehalsbåndet kommer i nærheden af sensoren Tagz, udsender halsbåndet advarselssignaler såsom ultralyde udenfor det menneskelige høreområde, der får hunden til at opgive sit ærinde.

Lydsignalerne er harmløse for vovse men samtidig generende nok til at "distrahere hunden fra den aktuelle adfærd," forklarer en talsperson fra Wagz.

Med en advarselsafstand ned til én meter mellem Tagz-sensoren og halsbåndet kan der således opsættes usynlige hegn, så nysgerrige snuder holdes fra uønskede eller farlige steder i hjemmet.

John Deers egen præsentationsvideo.

Selvkørende traktor klarer alt i marken

Traktorfabrikanten John Deere har fremvist sin første fuldautomatiske traktor, der kan pløje selvstændigt rundt, så længe den får plottet GPS-koordintarer ind på et rutekort i sin computer.

Den selvkørende maskine kan så eller høste døgnet rundt, da seks dobbeltkameraer og andre sensorer er traktorens øjne i marken, så mulige forhindringer på vejen ses, analyseres og undviges.

Ønsker en landmand at opdatere sin traktors rute og opgaver, kan omdirigeringen af den tonstunge maskine fjernstyres med øjeblikkelig virkning fra traktor-appen på en smartphone.

© Smarty Pear

Kattebakken kontrollerer din kats helbred

Rengøringsrobotter i kattebakken har i en del år været kritiseret for, at katteejere kan overse sygdomstegn, hvis de ikke holder øje med husdyrets afføring.

Udfordringen forsøger den selvrensende kattebakke, Leo’s Loo, at løse ved løbende at tælle kattens toiletbesøg og veje missen hver gang, den træder af på naturens vegne.

Disse data kan du få tilsendt til din smartphone via kattebakkens app, så du altid er informeret om din kats sundhedstilstand.

Bidende barnerobot træner tandlæger

Barnerobotten Pedia Roid er bygget til at bide, sparke og skrige af både smerte og frygt for at træne tandlægestuderende til skarpe situationer med bange børn i tandlægestolen.

Den japanske producent Tmsuk har også gjort det muligt for den 110 centimeter høje Pedia Roid at vende det hvide ud af øjnene og flagre med armene.

Er det ikke nok, kan robotten skifte hudfarve, simulere opkast og bløde med kunstigt blod alt efter, hvad de kommende tandlæger skal trænes i.

Hvis det her er virkelighedstro adfærd, skal der lyde et kæmpe RESPEKT! til alle tandlæger herfra.

Bil skifter farve med elektrisk blæk

Er du træt af farven på din hvide bil, så mal den sort ved at trykke på en knap.

Det er filosofien bag BMW’s nyeste bil, iX Flow, som er belagt med flager af såkaldt elektrisk blæk, der kendes fra e-readers som Kindle. Bilen kører indtil videre i farvene hvid, grå og sort.

Se selv med,når BMW’s ingeniører og designere præsenterer og forklarer den farveskiftende fremtidsbil: