Lexus hoverboard

Lexus' flyvende skateboard kører på kulde

Bilfirmaet Lexus reklamerer for et helt nyt flyvende skateboard - et såkaldt hoverboard - som ryger og kører på kulde.

6. juli 2015 af Babak Arvanaghi

Japanerne går forrest med et hoverboard

Lige siden Marty McFly drønede fra bøllerne i Tilbage til Fremtiden 2, har tekniknørder og drengerøve savlet over ideen om et flyvende skateboard – et såkaldt hoverboard.

Flere fabrikanter har prøvet sig frem med forskellige teknikker, men endnu er det ikke lykkedes at lave et hoverboard, som egner sig til brug for menigmand. Det vil japanske Lexus dog ændre på.

Videoen viser et kort glimt af Lexus' magnetiske hoverboard.

Hoverboard svæver med superledende magneter

Firmaet, som er Toyotas luksusbilmærke, er netop begyndt at tease for et nyt hoverboard, som de kalder Slide. Lavet af hvad der ligner bambus og kulfiber, svæver brættet over asfalten i videoen.

For at få brættet til at svæve har Lexus brugt superledende magneter. De superledende magneter består af metal, der mister al elektrisk modstand, når de bliver kølet ned. Samtidig bliver magneterne udstyret med en “retning”, når de bliver kølet ned, så de kan holde sig inden for en bane.

Af samme grund ryger det også fra hoverboardet i videoen – det er fyldt med flydende nitrogen, som holder den superledende magnet i bunden kold. Nitrogenet har en temperatur på -196 grader celsius. Røgen er egentlig den fordampede nitrogen.

Se hvordan superledende magneter fungerer i denne video.

Et hoverboard har brug for metal i underlaget

Superledende magneter kræver ikke særlig store mængder metal for at kunne reagere med underlaget. Men de kræver dog en smule, og derfor er Jorden under nødt til at indeholde en vis mængde metal.

Brættet kan holde sig hævet over Jorden, så længe der er flydende nitrogen i det. Så snart nitrogenet er brugt op, lander det på Jorden og svæver først, når det er blevet fyldt op igen.

Sandsynligvis kommer Lexus’ hoverboard dog aldrig i handlen. På internettet spekuleres der heftigt i, at videoen er et marketingsstunt fra Lexus’ side som et led i præsentationen af en ny bil.

Science fiction har udtænkt mere end bare et hoverboard

Mobiltelefonen er inspireret af Star Trek-universet, ligesom cyborgs, satelitter og flyvende biler altsammen blev udtænkt i fiktionens verden. Læs mere om science fictions indvirkning på fremtiden i vores store artikel:

HOVERBOARD ANNO 1989

I filmen "Tilbage til fremtiden II" fra 1989 rejser unge marty McFly frem til 2015, hvor han bl.a. støder på et sprælsk designet hoverboard.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.