nb_u51 curved

Hvorfor skal tv'er være kurvede?

Kurvede skærme er næste store trend inden for tv-apparater. Men gør den bøjede skærm virkelig en forskel for betragteren? Ifølge forskerne er svaret ja – i hvert fald, hvis du sidder yderst i sofaen, når der fodboldkamp.

17. december 2014 af Carsten Nymann

Farveskærmen, fjernbetjeningen, tekst-tv, plasma, led, hd, smart-tv.

Fjernsynet har taget mange teknologiske kvantespring siden debuten i 1920’erne. Og står det til de store fabrikanter, er næste skridt den buede – eller kurvede – skærm.

Men byder de svungne displays på teknologi, der gør en reel forskel, eller er der bare tale om et marketingstunt?

Tv-ekspert: Ja vi ser en effekt

Ifølge Dr. Raymond M. Soneira, der har en ph.d. i teoretisk fysik og arbejder for virksomheden DisplayMate, byder de kurvede skærme på en – lille – forbedring.

DisplayMate tester og kalibrerer skærme for både producenter og teknologi-medier, og Soneira siger til mediet Gizmag, at de kurvede skærme især forbedrer oplevelsen, hvis du ikke sidder lige foran tv’et.

Kurvede tv favner hele sofaen

Sidder du yderst i sofaen, vil billeder, som vises på en almindelig tv-skærms fjerneste side, virke unaturligt små i forhold til de billeder, der vises på den nærmeste side.

Den kurvede skærm modvirker ifølge Soneira i nogen grad denne effekt.

Tv modvirker fysiologisk fejl

Selv hvis du sidder lige ud for skærmen, retter det kurvede display op på de fejl, vi fysiologisk er belemret med som tv-kiggere.

Når vi kigger på en flad tv-skærm, vil skærmens sider være en smule længere væk fra øjnene end skærmens centrum, hvilket skaber en lille forvrængning.

Den forvrængning undgås med en kurvet skærm.

Færre reflekser i tv-skærmen

Endelig begrænser den konkave form antallet af vinkler, hvorfra der kan skabes refleksioner.

Altså har de kurvede skærme målbare effekter. Ifølge Soneira er gevinsternes proportioner dog så små, at det er tvivlsomt, om den gennemsnitlige tv-seer vil bemærke dem.

Få et godt tilbud på Illustreret Videnskab

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.