Bond watch

James Bond og hans gadget-ure gennem tiden

Teknologi og gadgets har altid været en fast del af James Bond-film i en eller anden form. Agent 007s talrige ure har for eksempel indeholdt både geigertæller, mini-rundsav, lasere og mange andre gadgets gennem årene.

27. oktober 2015 af Thomas Lykke Olesen

Her får du en oversigt over de mange ure med indbyggede gadgets, vi har set i diverse Bond-film:

 • I den første film om James Bond, Dr. No fra 1962 indeholdt Bonds armbåndsur ikke de store gadgets. Dog brugte han urets selvlysende viser til at teste den geigertæller, som også optræder i filmen.

Klik her og få dit eget gadget-ur sammen med Illustreret Videnskab

 • I filmen, From Russia With Love fra 1963 var det ikke Bond, men en skurk ved navn Red Grant som var i besiddelse af et gadget-ur. Uret indeholdt en wire, som Red Grant brugte til at kvæle en falsk Bond. Han skulle senere forsøge at gøre det samme mod den rigtige agent 007 - dog ikke med samme succes.

 • Bonds første rigtige gadget-ur skulle vi få at se i Thunderball fra 1965 – her var Bond udstyret med et Breitling Top Time armbåndsur med en indbygget geigertæller, som Bond brugte, da han besøgte skurken, Largos’ villa.

En ny James Bond med mere avancerede ure

 • I Live And Let Die(1973) var Sean Connery blevet erstattet af Roger Moore i rollen som James Bond. Bond-karakteren var dog ikke det eneste, der var blevet skiftet ud. Det var Bonds ur nemlig også. Denne gang til et Rolex Submariner som havde to funktioner. Den ene var en kraftig elektromagnet, Bond kunne aktivere, når han havde brug for at tiltrække metalliske elementer i en fart. Det indeholdt også en mini-rundsav som var indbygget i urskiven.

 • I The Spy Who Loved Me fra 1977 var Bond udstyret med et Seiko 0674 armbåndsur som indeholdt en form for mini-telefax. Uret var i stand til at printe modtagne beskeder ud på små aflange papirstrimler, som var lagret inde i uret.

 • I Moonraker(1979) havde Bond igen Seiko på armen. Denne gang var det en model M354-5019. Uret indehold et lille stykke højeksplosivt sprængstof som Bond kunne tage ud og placere og herefter detonere ved hjælp af uret. Bond havde faktisk en ur-gadget mere i denne film.

 • I 1981 kom filmen For Your Eyes Only. Her fik vi noget der godt kunne ligne en opgradering af uret fra The Spy Who Loved Me(1977) at se. I denne film kunne Bonds ur, som denne gang var et Seiko Duo-Time H357 også modtage beskeder. Dog blev de i For Your Eyes Only vist i et lille LCD-display på skærmen og ikke printet ud på små papirstrimler, som de gjorde i The Spy Who Loved Me.

 • Octopussy(1983). I denne film havde Bond to typer ure – begge af mærket Seiko. Det ene var et Seiko Sports 100 G757 som indeholdt en sporingsmekanisme, så Bond kunne finde frem til den sporingsenhed, som var gemt i et falsk Fabergé-æg.

Nye ure - nu med laserstråler

 • 1983 var også året hvor filmen Never Say Never Again ramte lærredet. Filmen var ikke produceret af Eon Productions som ellers har stået bag langt de fleste Bond-film, og filmen har derfor været anset som en uofficiel Bond-film. Også delvist fordi filmen faktisk var et remake af Thunderball fra 1965.

 • I The Living Daylights fra 1987 havde Timothy Dalton indtaget rollen som Bond, og igen fik vi et gadget-ur at se. Denne gang var det dog ikke 007 selv, men filmens skurk, General Pushkin som anvendte et ur med en indbygget alarm. Da Bond tvinger Pushkin op i en krog, trykker skurken på en knap på uret, en rødt lys i urskiven begynder at blinke og vagterne tilkaldes.

Brosnans æra og ure fra Omega

 • I 1995 i filmen Goldeneye var agent 007(nu spillet af Pierce Brosnan) igen udstyret med et gadget-ur. Denne gang et Omega Seamaster. Uret indeholdt for anden gang en laserskærer samt en indbygget detonator som trådløst kunne armere og detonere de miner, Bond brugte i filmen.

 • Det varede ikke længe, før vi igen skulle se Bond med et Omega Seamaster om håndleddet. I Tomorrow Never Dies fra 1997 indeholdt uret en lille eksplosiv ladning som kunne tages ud og derefter detoneres ved at dreje urets visere.

 • I The World Is Not Enough fra 1999 bar Bond for tredje gang i træk et Omega Seamaster. Denne gang kunne uret skyde et 50 fod langt kabel ud som var i stand til at bære en vægt på 800 pund. En anden og mindre spektakulær egenskab var en meget kraftigt lysende urskive.

 • Bond var igen iført Omega i filmen, Die Another Day fra 2002. Uret indeholdt lige som i Never Say never Again og Goldeneye en laserskærer og en sprængstof-detonator.

Få uret sammen med Illustreret Videnskab her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.