Sådan skal opvaskemaskinen bygges
Du skal dog ikke forvente, at tallerken-dampkogeren står under juletræet i år – eller til næste år. For indtil videre er maskinen kun udviklet i en computermodel.
Til gengæld har forskerne fra tekniske universiteter i henholdsvis München og Dortmund simuleret og løst udfordringer med strøm-, vand- og sæbeforbrug i ét hug.
Den digitale prototype afslører blandt andet, at fremtidens opvaskemaskine skal bygges som en boks med solide sidevægge og topåbning samt have en damp-dyse installeret i bunden.
Når en tallerken ligger henover dysen og under et tryk på 10 bar – det svarer til trykket 100 meter under vand – og bliver opvarmet til 180 grader fra den hurtigtpumpende dyse, så forsvinder snavs og bakterier i 99 procent af tilfældene.
Til sammenligning har slovenske forskere tidligere påvist, at der er bakterier i 100 procent af alle brugte opvaskemaskiner.
Bruger overophedet damp
I den tyske lyn-opvaskemaskine kommer dampen i højt fart og er overophedet, hvilket betyder, at det er damp, som bliver varmet op over fordampningspunktet for at dræbe bakterier.
Dampens høje fart afføder også chokbølger inde i den digitale opvaskemaskine, så bølgerne interagerer med den overophedede damp.
Det får den overophede damp til at frigive sine latente varme, hvilket igen forøger rensningseffekten.
Med simuleringsdata kan forskerne hele tiden optimere designet af den virkelige 3D-udformning af opvaskemaskinen, når den skal bygges.
Indtil videre er der simuleret opvask af én tallerken, hvor skidtet forsvinder på under 25 sekunder i det, forskerne kalder næste generation af opvaskemaskiner.
De nævner samtidig, at designet kan optimeres med flere dampdyser, så du om nogle år kan have en hel tallerkenrække vasket og desinficeret på et halvt minuts tid.
En trend i husholdningsrobotter
Kan du ikke nøjes med en hurtig damp-opvaskemaskine, så har tech-universitetet MIT og selskaber som Dyson og Samsung i de seneste år udviklet forskellige robotter til at hjælpe dig med opvasken - og en hel række andre opgaver i huset.
Her kan du eksempelvis se, hvordan Samsung-robotten både kan fylde opvaskemaskinen og gå til hånde derhjemme ved hjælp af kunstig intelligens til visuel genkendelse af beskidte tallerkner.
Også tech-firmaet Dishcraft har bygget en opvasker-robot, der er designet til virkelig at tage fat.
Op mod hundrede tallerkner kan den samle op mod sin robotkløer og skure rene og fine af sig selv som en traditionel opvasker, der ligesom alle andre robotter i dag benytter vand og sæbe.