prut sensor topbillede

Prut-detektor hjælper dig af med din tarmgas

En prut kan være pinlig, men med en lille sensor i bukselinningen bliver du advaret om, hvad du skal undgå at spise, hvis du vil lufte mindre bagfra.

8. juli 2015 af Gorm Palmgren & Jesper Bindslev

Sensor registrerer hver en prut

De fleste vil helst undgå at slå en prut på en date eller midt under et møde. Med den lille sensor CH4 kan du få et overblik over, hvilke madvarer der giver dig ekstra meget tarmgas – og måske undgå pinlige situationer.

Prutsensoren er en lille plastikboks, der sættes fast i bukselinningen eller bæltet bag på bukserne med en indbygget clips. Derefter "snuser" den sig frem til tarmgassen, når du slipper en vind, og registrerer, hvor tit det sker.

Prut mindre ved at justere dine madvaner

Via Bluetooth sender sensoren besked til en tilhørende app på din smartphone. Her kan du også indtaste alt, hvad du spiser i løbet af dagen. På den måde får du efterhånden et overblik over, hvilke madvarer du skal undgå, hvis du vil prutte mindre.

Vi prutter i gennemsnit 13 gange om dagen, hvilket svarer til ca. 0,5 liter tarmluft. Men da alle fordøjer fødevarer forskelligt, og er det individuelt, hvilken slags mad der giver os problemer med for meget tarmgas.

Prutsensoren CH4 er endnu kun på udviklingsstadiet.

Prut-diagnoser vinder frem blandt lægerne

Også lægevidenskaben er begyndt at interessere sig for prutter, da lugtene kan hjælpe med at spore bl.a. tyktarmsbetændelse, tarmkræft og nyresvigt. Læs mere i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.