nb_u07 VR Torture

Virtual reality er fremtidens torturinstrument

Virtual reality er allerede udråbt til at revolutionere film og spil, men nu advarer eksperter om et andet felt, som teknologien kan forny: Tortur.

12. februar 2015 af Carsten Nymann

Du står i et trangt lokale. Væggene er dækket af geometriske mønstre, som bogstaveligt talt gør ondt at kigge på. I hjørnet står en seng og en lille bænk, som er placeret i vinkler, der gør dem umulige at sidde på.

Den såkaldte psykotekniske torturcelle blev bygget af anarkister under den spanske borgerkrig, og den var designet til at forstyrre fangernes sanser i en grad, så de mistede forstanden.

Nu har tilhængere af psykisk tortur fået et nyt instrument, som kan opnå samme effekt – blot langt enklere og mere effektivt: Nemlig virtual reality.

Virtual reality svarer til ægte tortur

Ifølge Dr. Asher Aladjem fra New Yorks klinik Survivors of Torture kan simuleret tortur være lige så effektivt – og ikke mindst skadeligt – som ægte tortur:

“Hvis du tror, du bliver tortureret, bliver du tortureret,” forklarer han til det amerikanske medie Vice.

Virtual reality hjælper veteraner

Allerede i dag anvendes virtual reality – som er blevet hastigt udbredt, efter at virtual reality-brillen Oculus Rift er blevet lanceret – til behandling af soldater med posttraumatisk stress syndrom.

Ved at genskabe soldaternes traumer i virtual reality, kan behandlere på University of Southern California i USA fx måle, hvilke fysiske reaktioner minderne udløser.

Svært ikke at tro på virtual reality

Samme teknik kan vendes og bruges til at plage en person, fordi billederne har så stærk indvirkning på flere af vores sanser på én gang.

Selv om de scenarier, som udspiller sig inde i en brille som Oculus Rift, er grovkornede og ligner computerspil, har forsøg vist, at testpersonerne har vanskeligt ved ikke at fortabe sig i illusionen.

Oculus Rift

Virtual reality-brillen fungerer grundlæggende ved, at en 7” hd-skærm viser et billede, som betragteren ser gennem to linser.

Synsvinklen er på 110 grader – altså meget tæt på de cirka 120 grader, som vi normalt indfanger, når synet er uforstyrret.

Linserne fungerer som i en 3D-brille. Altså sendes forskellige billeder til hvert øje, hvilket skaber en dybdefornemmelse i billedet.

Brillen har desuden indbygget bevægelsessensor, som inkluderer gyroskop, accelerometer og magnetometer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.