Shutterstock

Googles kunstige intelligens kan snart tyde din læges kragetæer

AI-computere hos it-giganten Google kan snart oversætte ulæselige kragetæer til meningsfulde sætninger, der eksempelvis skal forhindre fejlfortolkninger i håndskrevne lægerecepter.

Når din kæreste, kollega eller læge skriver håndskrevne sedler kan det sommetider være svært at tyde de nedfældede bogstaver – i hvert fald indtil nu.

For selv de mest ulæselige håndskrevne kragetæer kan snart ved hjælp af kunstig intelligens blive til tydelige bogstaver og sætninger med ny Google-teknologi.

Det oplyser teknologi-giganten, efter Googles Lens-funktionen i samarbejde med farmaceuter er ved at blive opgraderet med ny billede-til-tekst-teknologi, der hjælper på forståelsen.

Forbedrer recepter

Baggrunden for opgraderingen af Google Lens i eksempelvis Android-telefoner er et ønske om at gøre lægens recepter forståelige for fagpersoner og almindelige menneskeøjne.

Helt specifikt har Google med assistance fra medicinalverdenen udarbejdet modeller, der genkender og fremhæver lægemidler i doktorernes skriblerier.

Dermed kan du tage et billede af din recept, hvorefter AI-teknologien i Google Lens oversætter kragetæerne til læselige notater med fremhævning af de vigtige ingredienser i recepten.

Risiko for fejlmedicinering

Teknologien blev for nyligt præsenteret i Googles tre år gamle indiske tech-laboratorium.

Billede-til-tekst-teknologien har været tilgængelig i flere år, men recepter er udvalgt som et nyt vigtigt forskningsområde, da de skal tydes af blandt andre apotekere i udviklingslande, hvor læger sjældent har tid til at udarbejde digitale recepter.

En sydafrikansk undersøgelse har således for nyligt afsløret, at 18 procent af sygeplejersker og 25 procent af apotekere fejllæser recepter, som reelt kan føre til livsfarlig fejlmedicinering.

Svært at digitalisere

”Når det har været svært for dig at læse recepter, så er det også svært for computere at digitalisere dem, da recepterne er ustrukturerede og åbne for fortolkninger,” forklarer forskningschef Manish Gupta fra Google Research i Indien i et blogindlæg.

På grund af den svære aflæsning har det været nødvendigt at inddrage medicinske eksperter til at kategorisere og foreslå lægemidler, som er angivet i de håndskrevne recepter.

Google ønsker dog ikke sætte en præcis dato på lanceringen af den avancerede billedanalyse af svært læselige kragetæer.

Vil understøtte 1.000 sprog

Den avancerede billede-til-tekst-teknologi vil i de kommende år blive videreudviklet i blandt andet Indien, hvor eksperter som læger og apotekere er med til at forfine den.

Udviklingen falder i hak med, at Google for nyligt har lanceret planer om at understøtte 1.000 ud af verdens godt 7.000 sprog, hvoraf mange aldrig finder vej til internettet.

Indtil videre er Googles såkaldte ’universelle tale-model’ trænet i at håndtere op mod 400 forskellige sprog.