
Ny klumme indvier dig i ugens største tech-nyheder
Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester.
Han udgiver nyhedsbrevet Techliv og er vært på podcasten med samme navn.
Forestil dig, at du kan tale med en computer om lige præcis dit favoritemne — helt uden begrænsninger.
Det er ambitionen i et nyt Google-projekt, som skal løse et af computervidenskabens største udfordringer; nemlig at lære en kunstig intelligens at kommunikere som et menneske.
Google har netop fremvist den første video-demonstration af teknologien, som de kalder LaMDA.
VIDEO: Se Pluto smalltalke
Demonstration af LaMDA
Her ser man først en kvinde føre en længere samtale med planeten Pluto, efterfulgt af en anden video hvor taler hun med en papirflyver.
Computeren indtager altså rollen som det objekt, du gerne vil vide mere om, og svarer med formfuldendte og rimelig meningsfulde svar.
Men det særligt imponerende ved samtalerne er måden, hvorpå kvinden og computeren skiftevis taler til hinanden i et naturligt flow.
Computeren skal kunne føre en samtale med skiftende emner
Det er dog ikke tanken, at LaMDA kun skal kunne samtale om et emne af gangen.
Ambitionen med teknologien er på sigt, at du skal kunne føre en lige så naturlig samtale med den kunstige intelligens, som med et menneske.
Hvis du og jeg taler om en TV-serie, drejer jeg måske samtalen over på, at serien er optaget i New Zealand. Der har du tilfældigvis været, og du fortæller mig om nogle af de steder, du har besøgt.
Det er den samme form for flydende samtale, Google håber, at LaMDA med tiden bliver i stand til at føre.
Svært for en computer, når der ikke er et facit
Det er dog en disciplin, som er ekstrem svær for en computer.
For hvor en digital assistent eller en chatbot typisk kun kan svare på spørgsmål med et klart facit og indenfor udvalgte områder, så skal LaMDA kunne sammensætte komplekse sætninger om alverdens emner. Endda helt uden præfabrikerede svar, og hvor konteksten skifter fra det ene øjeblik til det andet.
Det er lidt af et kvantespring indenfor kunstig intelligens.
Det kan lade sig gøre, fordi LaMDA bliver trænet på et datasæt, som udelukkende består af samtaler. Det adskiller den fra en anden af tidens mest raffinerede kunstige sprogintelligenser GPT-3, som bliver trænet på tekst.
Mere specifikt lærer LaMDA de mange små nuancer i sproget, som gør en løbende dialog unik sammenlignet med andre former for sprog.
Udfordring at svare på en meningsfuld måde
Den måske største udfordring er at sikre, at computeren altid svarer på en meningsfuld måde. For det er bestemt ikke altid, LaMDA formår at sætte informationer i den rette sammenhæng.
Google viser et eksempel, hvor Pluto bliver spurgt om, hvordan tyngdekraften føles, hvortil computeren svarer:
Jeg kan hoppe rigtig højt. Jeg har endda øvet mine saltomortaler. Google's nye kunstige intelligens, LaMDA
Google har derfor fokus på det, de kalder “sensibleness”, hvilket vil sige, at computerens respons skal giver mening i samtalens kontekst.
Det kan dog være virkelig svært at kontrollere, når computeren finder på nye sætninger i realtid, og fordi LaMDA aldrig giver det samme svar to gange i træk.
LaMDA vil blive integreret i Googles eksisterende tjenester
Selvom samtale-teknologien er på et tidligt stadie, så giver demonstrationerne af dens evner et virkelig spændende kig ind i fremtiden.
Når vi ikke længere bare taler til en computer, men reelt taler med den, vil det markant ændre måden, vi lærer på, og hvordan vi søger information.
Det er dog vigtigt at pointere, at LamDA stadigvæk er på et tidligt udviklingsstadie, og man skal aldrig lade sig forblænde af den slags tech-demonstrationer. Samtaler med planeter eller papirfly er altså ikke noget, der bliver hverdag her og nu.
Google siger dog, at de planlægger at introducere teknologien i flere af deres nuværende produkter, blandt andet i søgemaskinen og i Google Assistent.
Så måske sniger små bidder af LaMDA sig alligevel langsomt ind i vores hverdag, uden at vi for alvor lægger mærke til det.