Shutterstock
Skjulte skatte teaser

Guide: Sådan finder du de skjulte skatte

Lysende klumper af rav, glemte guldskatte, fossiler fra dinosaurernes æra ... Skattene ligger bare og venter på, at du finder dem – hvis du har det rette udstyr! denne udgave af Nørdens tjekliste går vi på skattejagt udstyret med bl.a. ultraviolette lygter, metaldetektorer og supermagneter.

Gå på ravjagt med ultraviolet lys

Ravlygter fås i alle prisklasser og former – som pandelamper og håndlygter. Fælles for dem er, at de udsender ultraviolet lys, som får ravklumperne til at lyse op i mørket. Du bør vælge en robust og vandtæt lygte. Et bud kunne være OwlBite Pro, der lyser 12 meter fremad og 10 meter i bredden.

skjulte skatte owlbite
© OwlBite

Hak fortidige fund fri af klippen

Uanset om du er på jagt efter fossiler eller krystaller, skal du bruge en geologhammer, helst med to funktioner, fx fra kvalitetsproducenten Estwing. Den flade ende er til de grovere opgaver, og den spidse ende er til at “kratte” fundet fri med. Supplér evt. med en mejsel – og husk beskyttelsesbriller!

Skjulte skatte hammer geologi
© Estwing

På skattejagt med metaldetektor

skjulte skatte trin1
© Quest

Området skannes ...

Før du svinger detektoren, skal du sikre dig tilladelse fra lodsejeren og evt. myndigheder – i Sverige skal privatpersoner fx have tilladelse. Når det formelle er på plads, kan du gå i gang.

Quest X10 PRO er en god begynderdetektor. Den registrerer fund ned til 20 centimeters dybde og er vandtæt, så du også kan afsøge lavvandede områder.

skjulte skatte trin2
© Nokta

... fundstedet snævres ind ...

Metaldetektoren virker ved, at metalgenstande under jorden bryder et magnetisk felt. Når det sker, advares du med bip og udsving på displayet. Men positionen er kun omtrentlig.

For at lokalisere genstanden, fx en mønt, helt nøjagtigt kan du bruge en såkaldt pinpointer. Nokta Pointer er et prisvenligt bud, der med lyd og lys advarer om, at tampen brænder.

skjulte skatte trin3
© Nokta

... skatten graves op

Når du har lokaliseret skatten, skal du – varsomt – begynde gravearbejdet. Mange entusiaster sværger til Nokta Makro, der er specialdesignet til skattejægere.

Den rustfrie skovl er todelt og kan derfor justeres i længden. Det vinklede skovlblad har savtakker i siderne og målestok på bagsiden, så du altid har styr på gravedybden.

Fisk sunkne skatte op med supermagneter

Den vigtigste faktor for magnet­fiskeren er magnetens trækstyrke. Er du fx på jagt efter gamle cykler i havnebassinet, skal du have en kraftig magnet. Søger du mønter fra middelalderen i et mosehul, er en lille magnet fin.

Begyndersættet 110 P rummer bl.a. tov og en magnet, der kan løfte 220 kg.

Skjulte skatte deluxe sæt
© MS Magnetstore

Få millioner af skattekort i din hule hånd

Med den officielle Geocaching-app installeret på mobilen kan du deltage i verdens største skattejagtsfællesskab.

Her kan du gå på jagt efter flere millioner af mere eller mindre snedigt gemte beholdere kaldet caches fordelt på mere end 185 lande – selv Antarktis.

Nogle er gemt på ganske utilgængelige steder som bjergtoppe eller kløfter, andre kræver en del hovedbrud, fx i form af gåder.

Du kan naturligvis også selv bidrage med skjulte skatte via appen.

Skkulte skatte Geocaching
© Geocaching.com