Apple

Her er, hvad du skal vide om Apples nye iPhone 13

Bliv klog på de små og store forbedringer i Apples nyeste iPhones, iPads og Apple Watch.

Apple har netop præsenteret sine nyeste iPhones, iPads og Apple Watch.

Denne gang byder de mest på små forbedringer til de i forvejen velfungerende produkter.

Her er, hvad du skal vide om Apples seneste gadgets.

Ny klumme indvier dig i ugens største tech-nyheder

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester.

Nicolai udgiver desuden nyhedsbrevet Techliv og er vært på podcasten med samme navn.

Klummen er uafhængig, og ingen producenter har betalt for at blive omtalt.

Mest interessante nyhed: iPad Mini med stor skærm og USB-C

iPad Mini har fået et helt nyt look, der er i stil med iPad Pro . Den har også fået Apples seneste A15 processor.

© Apple

Det produkt, jeg personligt er mest interesseret i, er en ny iPad Mini.

Mini’en har fået en større skærm på 8,3 tommer og i det hele taget et mere moderne design, der minder om iPad Air og iPad Pro.

Sådan en iPad i optimal læsestørrelse kunne der godt være plads til i mit liv, hvor min snart fem år gamle iPad mestendels samler støv.

Jeg kunne dog godt have tænkt mig, at den kom med et lille fysisk tastatur som tilbehør, som alle de andre iPads har, så den i en håndevending kunne bruges til lidt mere seriøst arbejde. Men det har den altså ikke.

Til gengæld har den USB-C, TouchID indbygget i powerknappen på siden, og så fås den i en 5G-model, til dem der har brug for en iPad, der altid skal være på nettet.

Den klassiske iPad giver mest værdi for pengene

Apples klassiske iPad har fået bedre skærm, bedre frontkamera, og mere lagerplads.

© Apple

Den klassiske iPad, med den lidt større ramme rundt om skærmen og den velkendte fingerlås på fronten, er måske det bedste tilbud på hele computermarkedet netop nu.

Apple har langt om længe sagt farvel til de sølle 32 GB lagerplads, så den mindste model nu kommer med 64 GB.

Desuden har den billigste iPad fået et True Tone display, så man ikke længere skal leve med et iskoldt hvidt og blåligt skær på skærmen, særligt i aftentimerne.

Processoren har også fået en lille opgradering. Dog er det ikke den mest kraftfulde, Apple producerer.

En sjov detalje er det opgraderede selfie- og FaceTime-kamera, der med sine 12 megapixel nu har overgået kameraet på bagsiden, der må nøjes med 8 megapixel. På en iPad er det vigtigste kamera altså det, der peger mod brugeren.

Frontkameraet får ligeledes, det Apple kalder Center Stage, som betyder, at kameraet automatisk zoomer ind og ud og panorerer under videoopkald, hvis man bevæger sig, eller der kommer en anden person ind i billedet.

Den klassiske iPad er ikke blot Apples bedst sælgende. Med en startpris på 2.799 kroner, får man virkelig meget for pengene, når man sammenligner prisen med ydeevnen og de mange forskellige brugsmuligheder.

Det er virkelig et device, mange mennesker i alle aldre kan få glæde af.

Nyhederne i iPhone 13 er minimale

iPhone 13 har fået en lidt mindre udskærng til frontkameraet og FaceID. Generelt er nyhederne dog få, sammenlignet med iPhone 12.

© Apple

Stjernen i Apple-showet er som altid iPhone. Denne års model iPhone 13 er ingen undtagelse.

Desværre er der i år kun blevet plads til få forbedringer. Heldigvis er en af dem længere batteritid, som jo bare er og bliver vigtigt i hverdagen.

Apple siger batterilevetiden er op til 2,5 timer længere på en iPhone 13, og 1,5 timer på en iPhone 13 Mini.

Udskæringen i toppen af skærmen (det såkaldte notch), som huser FaceID og selfie-kameraet, er også blevet noget smallere.

Desuden har den billigste version fået fordoblet lagerpladsen, der nu starter på 128 GB. Det er virkelig postivt, da det er rigeligt plads til langt de fleste mennesker.

Sammenlagt er det dog langt fra nok forbedringer til at skifte sin iPhone ud, medmindre man har en ældre sag, der alligevel snart skal sendes på pension.

Den nye iPhone 13 bliver vanen tro drevet af Apples nyeste computerchip. Den hedder i år A15og sidder i øvrigt også i den føromtalte iPad Mini og de nye iPhone Pro-modeller.

iPhone 13 Pro: Bedre skærm og kamera

Springer vi op i iPhone 13 Pro-afdelingen, så bliver nyhederne en smule mere interessante.

Både iPhone 13 Pro og Pro Max kommer med et nyt kamerasystem, som naturligvis øger billedkvaliteten. Blandt andet virker ‘night mode’ nu på alle tre kameraer.

Desuden kan pro-modellerne tage makro-billeder, hvilket betyder, at man kan zoome virkelig tæt ind på blade i skoven, insekter og andre genstande, hvor strukturen åbenbarer sig på en helt ny måde.

For mange vil det dog nok blot være en sjov feature, man leger med et par gange og så glemmer alt om igen.

iPhone 13 Pro kan nu tage såkaldte makrobilleder. Billeder hvor man zoomer langt ind på et objekt.

© Apple

Den anden nævneværdige nyhed på iPhone Pro-modellerne er det, Apple kalder ProMotion.

ProMotion dækker over en forbedret skærm med en 120 Hz opdaterings-frekvens, der gør, at billedet på skærmen står knivskarpt, når man bladrer og scroller (og spiller spil). Billedet klæber sig nærmest fast på fingeren.

Den skarpe og flydende skærmbevægelse koster dog på batteriet. Heldigvis kan opdaterings-frekvensen automatisk tilpasse sig situationen, så den kan skaleres helt ned til 10 Hz, når skærmen ikke er i bevægelse. Dermed kan den (på papiret) kompensere for det øgede strømforbrug.

Kombineret med et større batteri kan Pro-modellerne, ifølge Apple, ligesom de almindelige iPhone 13-modeller, køre 1,5 - 2,5 timer længere på en opladning end forgængeren.

Apple ur med nyt design — men nul nye features og samme processor

Apple Watch Series 7 har fået større skærm og et mere blødt og rundt design

Hvis der er et sted, hvor Apple er langt foran konkurrenterne, så er det på smart-ur fronten.

Efter tre år med samme ydre design, var det derfor i år tid til en lille opgradering på det nye Apple Watch med navnet Series 7.

Skærmen er en smule større end forgængeren, mest fordi kanten rundt om displayet er skrumpet. Desuden er designet og hjørnerne lidt rundere og blødere.

Selvom det ydre ser rigtig godt ud, så har uret ikke fået en eneste nævneværdig ny feature.

Uret har har endda den samme processor som Series 6-modellen fra sidste år.

Skal man endelig finde en ting at fremhæve, så er urets skærm nu blevet stor nok til, at Apple har introduceret et lille tastatur, så man (måske) lettere kan skrive beskeder. Men det er virkelig i småtingsafdelingen.

Nu kan dus skrive på Apple Watch, der har fået et lille tastatur .

© Apple

Står du og er på udkig efter et Apple-ur, så er Series 7 bestemt attraktivt.

Men har du allerede et Apple Watch, der blot er et eller to år gammelt, er der ingen grund til at skifte i år.

2021 er et mellemår

Apples nye serie af produkter viser med al tydelighed, at der er tale om et “mellemår”.

Mens Android-producenterne sender foldbare telefoner på gaden i både stor og lille størrelse, så holder Apple fast i de velkendte succeser med små forbedringer.

Måske koncentrerer firmaet bare kræfterne om at udvikle nye produkter. For det er ved at være tid til, at Apple snart skal sende et nyt og mere sprælsk design på markedet.

Om det bliver telefoner, der kan folde, eller et par digitale briller, vil tiden vise. Hvem ved, måske kommer de allerede næste år.