Her er verdens mest kraftfulde vindmølle

Vindmøllen kan fange vind fra et areal, der svarer til syv fodboldbaner, og den producerer strøm nok til en større landsby.

Selv om den rekordkraftige vindmølle ikke er den højeste i verden, genererer den et hidtil uset højt niveau af strøm.

© China Three Gorges Corporation

Ingeniørerne har gode grunde til at bygge vindmøllerne større.

Selvom det er nærliggende at tro, at en række mindre vindmøller er lige så gode som én stor, forholder det sig langt fra sådan – især ikke på åbent hav.

Vingerne på større vindmøller er både længere og bredere, hvilket betyder, at de kan fange et større areal af blæsten, selv når vindstyrken er lav. Samtidig rager større modeller højt op, hvor vinden blæser hurtigere.

Nu er det lykkedes ingeniører at sætte strøm til en kæmpevindmølle, der er den hidtil mest kraftfulde i drift.

Ud for Kinas østkyst i Taiwanstrædet har den kinesiske elproducent China Three Gorges Corporation opsat modellen Mingyang MySE 16-260, der genererer rekordhøje 16 MW strøm.

Vindmøller i 16 MW-klassen er kulminationen på årtiers udvikling, hvor møllernes effekt fordobles cirka hvert syvende år.

Den kinesiske vindmølle kan angiveligt sende op til 34,2 kWh strøm ind i det kinesiske elnet, hvilket svarer til 66 GW-timer om året. Det er nok til at forsyne omkring 36.000 hjem, ifølge China Three Gorges Corporation.

Vindmøllen har en rotordiameter på 260 meter, der ved en enkelt omdrejning skubber 53.000 kvadratmeter luft. Det svarer til syv fodboldbaner.

Selvom udsigten fra toppen af verdens mest kraftfulde vindmølle vil svare til udsigten fra toppen af en 52-etagers bygning, så er den 152 meter høje MySE 16-260 ikke den højeste vindmølle i drift.

Den rekord tilfalder Vestas V236-15, der tårner 280 meter op på den danske vestkyst. Denne vindmølle genererer 15 MW strøm.

De forskellige forhold mellem, hvor store og hvor kraftfulde vindmøllerne er, skyldes, at de er produceret til forskellige vindforhold.

Fordele ved større vindmøller

Når ingeniørerne er så forhippede på at bygge store vindmøller, gælder det ikke alene håneretten.

© Alexander Lund-Andersen

1. Kæmperotor fanger vinden

En mølle med længere vinger dækker et større område og indfanger vinden fra et større areal. Det giver et større strømudbytte.

© Alexander Lund-Andersen

2. Giganter modstår storm

En mere massiv mølle kan håndtere højere vindhastigheder og har dermed et senere såkaldt cut-out, hvor møllen standser sin produktion.

© Alexander Lund-Andersen

Højden øger effektiviteten

En højere mølle får fat i vinden i større højde. Jo længere fra jordoverfladen, man bevæger sig, jo mere fart – og dermed energi – er der i vinden.

Kineserne har placeret møllen i Taiwanstrædet, der ofte er udsat for tyfoner og ekstreme vindforhold. Her blæser det med over 50 km/t i op til 200 dage om året.

Med konstant solide vindforhold forventer China Three Gorges Corporation, at vindmøllen vil spare omkring 48.987 tons CO2 hvert år, hvilket svarer til CO2-udledningen fra 100.000 flyvninger tur/retur fra London til München.

De fleste vindmølleproducenter arbejder i øjeblikket på højtryk for at producere endnu mere kraftfulde vindmøller.

Både General Electric og Mingyang, der står bag den nye rekordstærke vindmølle, er allerede i fuld gang med udviklingen af vindmøller, der genererer 18 MW.

De to største producenter af vindmøller, Vestas og Siemens Gamesa, tester i øjeblikket vindmøller, der genererer henholdsvis 14 MW og 15 MW.