Hvordan fungerer en luftkompressor?

Der findes forskellige typer luftkompressorer. Skruekompressoren er den mest anvendte type i industrien, da den kan presse store mængder luft sammen. Komprimeret luft bruges bl.a. i trykluftbor, når fx asfalt skal brydes op under et vejarbejde.

Luftkompressor
© SHUTTERSTOCK

Der findes flere forskellige typer luftkompressorer.

Skruekompressoren er den mest anvendte type i industrien, da den kan presse store mængder luft sammen. Komprimeret luft bruges bl.a. i trykluftbor, når fx asfalt skal brydes op under et vejarbejde.

Er du vild med teknologi, så læs mere i Illustreret Videnskab.

Sådan virker en luftkompressorer

### 1. Luft renses for støv og skidt

Luft fra omgivelserne suges ind gennem et luftfilter. Samtidig styrer en ventil mængden af luft, der suges ind i kompressoren.

2. Sammenpresset luft bliver varm

Luften føres gennem to skrueformede cylindre, der løber parallelt. For enden af skruerne er hulrummet mindre end ved indtaget. Luften presses sammen, og der sker en varmeudvikling.

3. Olie køler luften ned

Mens skruerne drejer rundt bades de i olie. Olien smører skruerne samtidig med, at af varmen fra kompressionen absorberes og luft forhindres i at slippe bagud gennem skruerne. En blanding af olie og den komprimerede luft ledes videre gennem et rør.

4. Filter renser luften for olie

Trykluften føres ind i en beholder, hvor olien lægger sig i bunden. Luften renses i et filter i toppen for den sidste del af olien, før den forlader maskinen

5. Olie køles af og bruges igen

Via en ventil i bunden føres olien gennem et rør, hvor den afkøles, inden den genbruges i skruerne.