Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

GPS on map
Teknologi

Hvordan fungerer gps-systemet?

Et nøje udtænkt netværk af 31 satellitter i 20.200 kilometers højde samarbejder om at finde din position på Jorden, så du kan få vist vej. Nu er et nyt og endnu mere præcist system ved at være klar.

Kernen i Det Globale Positioneringssystem, gps-systemet, er 31 navigationssatellitter, som befinder sig 20.200 km fra Jorden.

Hver satellit har dels en radiosender, dels et uhyre præcist atomur, som angiver tiden med en nøjagtighed på tre milliardtedele af et sekund.

Satellitternes baner er planlagt, så der hele tiden er mindst fire over horisonten, uanset hvor på Jorden man befinder sig.

Hver satellit fortæller konstant, hvilket nummer den har, hvor den befinder sig, og nøjagtigt hvornår den har afsendt sin besked.

Det gør den ved hjælp af radiosignaler, og det er disse signaler, en gps-modtager opfanger.

Udviklet til militær brug

Gps-modtageren indeholder også et meget nøjagtigt ur og kan derfor beregne, hvor langt signalerne fra satellitterne har rejst.

Da gps-modtageren får oplysninger fra flere satellitter, kan en computer i gps-modtageren sammenholde oplysningerne og ved hjælp af en matematisk model bestemme den nøjagtige position, som så plottes ind på et kort.

Nøjagtigheden vil i almindelighed være 20-75 meter, men med forskellige tekniske tiltag kan nøjagtigheden forbedres, så usikkerheden falder til få centimeter.

Den store nøjagtighed er blandt andet nødvendig, når et område skal kortlægges.

Gps-systemet er amerikansk og blev oprindeligt udviklet til militær brug, men i mange år har det været frit tilgængeligt.

Et europæisk og endnu mere præcist system, kaldet Galileo, er efter planen færdigudviklet og klar til brug i 2020.

Positionen bestemmes af flere satellitter

En gps-modtager vil som følge af banernes placering altid være i kontakt med fire satellitter.

Hver satellit udsender et signal, der er specifikt for netop denne satellit, og som fortæller, hvor langt væk modtageren befinder sig.

Den enkelte satellit kan altså ikke afsløre modtagerens nøjagtige position – det kan fire satellitter derimod.

1. Satellit A fortæller, at modtageren befinder sig i en afstand af 21.000 km fra satellitten. Modtageren kan altså være hvor som helst på kuglens overflade.

2. Satellit B viser, at modtageren befinder sig 22.000 km fra den.

Det betyder, at modtageren nødvendigvis må befinde sig et eller andet sted på den cirkel, der opstår, hvor de to kugler krydser hinanden.

3. Satellit C afslører, at modtageren er 20.000 km fra den. Det betyder, at modtageren nødvendigvis må befinde sig i et af de to punkter, hvor de tre kugler krydser hinanden.

Hvilket af de to punkter modtageren befinder sig i, afsløres af den fjerde og sidste satellit.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul