Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Teknologi

Hvordan læses en stregkode?

Så vidt jeg har forstået, er der en masse information i en vares stregkode. Hvad fortæller den?

Stregkoden kom sidst i 1940’erne og er opbygget efter faste regler. Et af de mest udbredte systemer kaldes EAN-13. Det består af 13 cifre, hvor hvert ciffer vises som en kombination af streger og mellemrum.

I stregkoden er der nogle streger, der er lidt længere end de øvrige. Forrest og bagest findes grænsestreger, som fortæller en stregkode-skanner, hvor stregkoden begynder og slutter. Midt i koden findes to midterstreger, som opdeler koden i to, så de 13 cifre er lettere at taste ind, hvis det skal gøres manuelt. Samtidig gør de skanningen nemmere, fordi skanneren kan aflæse de to halvdele af koden uafhængigt af hinanden, og ligegyldigt hvordan varen vender. Skanneren stykker derefter selv de to halvdele rigtigt sammen.

De første to af stregkodens 13 cifre er en landekode, som fortæller, i hvilket land markedsføreren er tilmeldt – men ikke nødvendigvis, hvor varen er fremstillet. Danmark har fx landekoden 57, og Island har landekoden 56. De næste fem cifre fortæller, hvem producenten eller importøren er, mens de følgende fem cifre er det varenummer, virksomheden har tildelt varen for at kunne styre både lager og salg.

Det sidste tal i stregkoden er et kontrolciffer. Skanneren har en indbygget formel, som den anvender på de 12 første cifre, hvorefter den tjekker, at resultatet er lig med kontrolcifret.

Læs også:

Fødevarer

Fup eller fakta: Er lightsodavand sundere?

4 minutter
Teknologi

NASA’s overlydsfly letter næste år

2 minutter
Teknologi

Hvad betyder stregkoden?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul