Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi

Hvordan laver man et spionvindue?

Man ser ofte en slags envejsglas ved for eksempel tolden i lufthavne og på film, når politiet foretager en vidnekonfrontation. Hvordan kan man se gennem glasset fra den ene side, mens man bare ser et spejl fra den anden?

Det særlige vindue er lavet af såkaldt spionglas og kan nærmest betragtes som et meget tyndt spejl. Mange mennesker ejer et par solbriller med spejlglas, og de virker faktisk efter samme princip som spionvinduet. På det glas, der skal anvendes som spionvindue, lægges en ultratynd hinde af metal. Den er blot 0,5-1 mikrometer, hvilket vil sige under en tusindedel af en millimeter. Alligevel er metalbelægningen i stand til at blokere 99 procent af det synlige lys. Belægningen virker desuden som et spejl, men ikke som noget helt almindeligt spejl. Ved at bruge nøje udvalgte metaller kan man opnå, at mere end halvdelen af lyset spejles på den ene side af belægningen, mens kun omkring 40 procent af det lys, der rammer den anden side, bliver reflekteret. Man vender den mest spejlende side ud mod den, der skal overvåges, men det er ikke nok. Der skal også være markant forskel i lysstyrken på de to rum. Den, der overvåges, skal befinde sig i et rum, hvor lyset er mindst syv gange stærkere end i det rum, hvor betragteren står. Først da opnår man, at den overvågede ikke kan se, hvem der betragter ham, og at betragterne kan se ham. Tændes et stærkt lys i det rum, hvor betragterne står, virker glasset helt modsat. Så er det pludselig den overvågede, som kan se sine betragtere.

Læs også:

Teknologi

Ingeniører vrider Jorden for drikkevand

0 minutter
Teknologi

Din fremtid bliver LYS

10 minutter
Computere

Hele kloden får hurtigt internet fra rummet

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul