Et induktionskomfur fungerer helt anderledes end andre varmekilder. På sådan et komfur er det nemlig kun gryden eller panden, der bliver rigtig varm, mens selve kogepladen blot bliver svagt varm.
Hemmeligheden er en elektrisk spole under kogepladen.
Magnetisme skaber modstand
Når der sendes strøm gennem spolen, danner den et højfrekvent magnetfelt. Dette magnetfelt skaber en elektrisk strøm i grydens eller pandens bund, og på grund af den elektriske modstand bliver metallet i gryden eller panden varmt – og den varme forplanter sig herefter til maden.
Induktionskomfurer er en del dyrere end traditionelle komfurer. Til gengæld bruger de mindre energi, blandt andet fordi de er meget hurtige til at varme maden op og lette at regulere.
Kogepladen bliver desuden hurtigt kold, og som en ekstra sikkerhed slukker komfurets elektronik automatisk, når kogegrejet fjernes.
Ikke alle gryder kan bruges
Ulempen er, at man kun kan anvende gryder, potter og pander med en bund, som en magnet kan sidde fast på, fx en bund af jern eller titanium.
Enkelte kritikere mener, at det magnetiske felt fra et induktionskomfur kan være sundhedsskadeligt, men i de undersøgelser, der er foretaget, har det ikke været muligt at påvise nogen nævneværdig sundhedsrisiko. Under alle omstændigheder aftager feltet lynhurtigt med afstanden.