Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

kulstof 14

Hvordan virker kulstof 14-metoden?

Kulstof 14-metoden har siden 1950'erne hjulpet arkæologerne med at alderbestemme fund, der er op mod 50.000 år gamle.

Shutterstock

Alle levende væsener optager kulstof-14 i løbet af livet, og når organismen dør, stopper optaget. Ved at måle den mængde, der er tilbage i organismen, er det muligt at regne ud, hvor gammel den er.

Med kulstof-14-datering kan forskerne beregne alderen på fx planter og dyr omkring 50.000 år tilbage i tiden.

Kulstof-14 er et radioaktivt stof, som dannes i atmosfæren, når stråling fra rummet rammer kulstof. Det radioaktive kulstof indgår i Jordens biologiske kredsløb og optages af alle planter, dyr og mennesker. Når organismen dør, stopper optaget af kulstof-14, som begynder at henfalde – dvs. at der bliver mindre af det med tiden.

Karbon 14-metoden brukes til å bestemme alderen på en organisme.

Kulstof-14 kan spores

Ved at måle den resterende mængde kulstof-14 i en gammel prøve og sammenligne den med indholdet i en kontrolprøve fra nutiden kan organismens alder beregnes.

Kulstofatomer indeholder normalt seks protoner og seks neutroner og kaldes derfor kulstof-12. Men den tungere, mere radioaktive variant, kulstof-14, indeholder otte neutroner.

I dag behøver man blot en tusindedel gram for at bestemme en organismes alder. Prøven anbringes i en accelerator, som populært sagt er i stand til sortere det tungere kulstof-14 fra det lettere kulstof-12.

Metoden er ikke helt præcis

Den såkaldte halveringstid for kulstof-14 er 5730 år, hvorefter mængden af kulstof-14 i organismen er halveret. Efter to halveringstider, 11.460 år, er kun en fjerdedel af det oprindelige kulstof-14 tilbage.

Målemetoden er ikke helt præcis, da kulstof-14-indholdet i atmosfæren ikke er konstant, men varierer fra år til år på grund af ændringer i Jordens og Solens magnetfelter. Usikkerheden i aldersbestemmelsen afhænger af prøvens alder og er +/- 40 år ved prøver fra middelalderen og cirka +/- 100 år ved prøver fra stenalderen.

Læs også:

Energi

'Kunstigt blad' laver vand og sollys om til brændstof

3 minutter
Sushi
Fødevarer

LISTEN: 11 ting du ikke vidste om sushi

6 minutter
Batterier

FUP ELLER FAKTA: Er elbiler VIRKELIG bedre for miljøet?

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul