Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor er skorstenene så store på atomkraftværker?

Et atomkraftværk udnytter energien i radioaktive henfald til at skabe elektricitet. Som en del af processen sørger de enorme køletårne for at frigive overskudsvarme til omgivelserne.

De høje bygninger ved atomkraftværker, der ligner store, tykke skorstene, er såkaldte køletårne. Og det, der kommer ud af toppen fra dem, er udelukkende ren vanddamp. Køletårnene skaffer atomkraftværket af med varme, som ikke blev omdannet til elektricitet.

Et atomkraftværk skaber strøm af energien fra radioaktive brændselsstave – ofte af beriget uran. Stavene nedsænkes i vand, som deres radioaktive henfald varmer kraftigt op.

Vandet bliver stærkt radioaktivt og holdes derfor i et lukket kredsløb. En varmeveksler overfører energien til et andet vandkredsløb, som producerer damp, der driver de turbiner og generatorer, der skaber elektricitet.

Tårnets form øger effektiviteten

Kraftværket har også et tredje vandsystem, som afkøler dampen fra turbinerne til vand, der kan flyde tilbage til varmeveksleren. Køletårnet er sidste trin i det tredje system og frigiver overskudsvarme til omgivelserne.

Vandet i det tredje system er helt rent, men for varmt til at blive frigivet direkte til en nærliggende sø eller flod. Den særlige form, tårnene har, med en bred bund og top og en smallere midte er med til at øge effektiviteten.

Køletårne eliminerer overskudsvarme

1 / 3
123

De store tårne ved atomkraftværker skaffer overskudsvarme af vejen ved at forstøve og fordampe rent vand.

© Shutterstock

I bunden af tårnet er der brug for et stort volumen til at forstøve det varme vand. I toppen bruges et stort volumen til at blande den varme, fugtige luft med kølig luft fra omgivelserne, mens der i midten af tårnet er brug for en smallere passage, der accelererer den varme luft, så den hurtigere stiger til vejrs.

Køletårnene er ofte mere end 100 meter høje for at sikre, at skyerne af fine vanddråber ikke generer omgivelserne.

Læs også:

Atomkraft

Radioaktivt vidunderstof giver energi til årtusinder

13 minutter
Tungt vand
Teknologi

Hvad er tungt vand?

2 minutter
Fødevarer

OPTISK BEDRAG: Magisk chokolade holder evigt

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul