Mand forsøger at tage for småt tøj på

Hvorfor kryber tøj?

Jeg er temmelig træt af tøj, der kryber. Hvorfor sker det, og er der en måde at undgå det på?

Det er især tøj, der er lavet af naturlige materialer som bomuld, uld og hør, der kryber. Årsagen skal findes i de kemiske og fysiske egenskaber, som fibrene i disse materialer har. Fibrene i garn består af lange kæder af kæmpemolekyler, såkaldte polymerer. Så længe de befinder sig i deres naturlige tilstand, er de krøllede eller rullet op som forvredne fjedre.

Når de bliver behandlet, det vil eksempelvis sige kartet og spundet, bliver de imidlertid strakt ud. Det er normalt ikke noget problem, men fibrene har en tendens til at gå tilbage mod deres naturlige tilstand. Det kræver energi, og det kan de for eksempel få ved opvarmning til en vis temperatur.

Hvis man vasker sit tøj for varmt, giver man fibrene energi nok til at trække sig sammen igen, og det får tøjet til at krybe.

Syntetiske stoffer kryber kun lidt

Syntetiske stoffer kryber derimod kun ganske lidt. Det skyldes, at fibrene er kunstigt fremstillet.

Under fabrikationen har man specifikt sørget for, at kunstfibrene ikke får evnen til at trække sig sammen. Så vil man undgå, at ens garderobe kommer til at bestå af dukketøj, er det bedste råd altid at læse vaskeanvisningerne på tøjet omhyggeligt.

Bomuldstøj bør normalt vaskes ved højst 40o C.