Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi

Hvorfor kryber tøj?

Jeg er temmelig træt af tøj, der kryber. Hvorfor sker det, og er der en måde at undgå det på?

Det er især tøj, der er lavet af naturlige materialer som bomuld, uld og hør, der kryber. Årsagen skal findes i de kemiske og fysiske egenskaber, som fibrene i disse materialer har. Fibrene i garn består af lange kæder af kæmpemolekyler, såkaldte polymerer. Så længe de befinder sig i deres naturlige tilstand, er de krøllede eller rullet op som forvredne fjedre. Når de bliver behandlet, det vil eksempelvis sige kartet og spundet, bliver de imidlertid strakt ud. Det er normalt ikke noget problem, men fibrene har en tendens til at gå tilbage mod deres naturlige tilstand. Det kræver energi, og det kan de for eksempel få ved opvarmning til en vis temperatur. Hvis man vasker sit tøj for varmt, giver man fibrene energi nok til at trække sig sammen igen, og det får tøjet til at krybe. Syntetiske stoffer kryber derimod kun ganske lidt. Det skyldes, at fibrene er kunstigt fremstillet. Under fabrikationen har man specifikt sørget for, at kunstfibrene ikke får evnen til at trække sig sammen. Så vil man undgå, at ens garderobe kommer til at bestå af dukketøj, er det bedste råd altid at læse vaskeanvisningerne på tøjet omhyggeligt. Bomuldstøj bør normalt vaskes ved højst 40o C.

Læs også:

Computere

Ny rekord: Så hurtigt bliver fremtidens internet

2 minutter
Energi

Nye turbiner snurrer el ud af Golfstrømmen

3 minutter
Materialer

Maste flasker spindes til tøj

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul