Hvorfor sender USA oftest raketter op fra Florida?

Størstedelen af raketopsendelserne i USA sker fra affyringsramper på den såkaldte Space Coast i Florida. Men hvad er fordelene ved at sende raketter op derfra?

Falcon 9-raketten med bl.a. den danske astronaut Andreas Mogensen ombord lettede fra Kennedy Space Center i Florida natten til den 26. august 2023.

© NASA

På Floridas østkyst ligger både Cape Canaveral og Kennedy Space Center, hvorfra knap to tredjedele af de amerikanske raketopsendelser i 2022 fandt sted.

Staten er nøje udvalgt for sin sydlige placering, der sikrer raketterne gratis starthjælp, fordi kloden roterer hurtigere tættere på ækvator frem for længere nordpå. Ved ækvator er rotationshastigheden 1674 km/t, mens den ved Nordpolen og Sydpolen er 0. På vej sydpå eller nordpå fra polerne til ækvator stiger farten gradvist.

Ved Cape Canaveral er hastigheden 1471 km/t – en fart, som raketten også bevæger sig med, mens den stadig står på landjorden.

Rotation sparer brændstof

Ved affyring overføres farten til raketten, hvis den vel at mærke kort efter bliver styret ind på en bane, der følger klodens rotationsretning mod øst. Den gratis fart betyder, at raketten skal bruge mindre brændstof for at nå sit mål.

Brændstof-besparelsen gør opsendelsen billigere og gør det muligt at opsende tungere udstyr.

Fordi raketter kun får den gratis fart på en østlig kurs, er det praktisk, at der ligger åbent hav i den retning. Næsten alle raketter er bygget med to eller flere trin, der leverer fremdrift i en periode, kobles fra og derefter falder tilbage mod planetens overflade.

Hvis det sker over beboede områder, er risikoen for tab af menneskeliv overhængende.

Skulle raketten blive ramt af en kritisk fejl og styrte ned, er det også mest hensigtsmæssigt, at det sker over havet.

Cykloner truer opsendelser

Florida har dog også sine ulemper. Staten får hyppigt besøg af tropiske cykloner, der umuliggør opsendelser og kan ødelægge udstyr. Samtidig har Florida USA's højeste lynnedslagsrate, hvilket i 1987 ramte en netop affyret raket, der slog revner og sprang i luften.

Hawaii ligger tættere på ækvator end Florida, men placeringen giver kun en smule ekstra fart, mens udstyr er sværere at fragte dertil. Florida har derfor de mest gunstige forhold.

Jordens rotationshastighed ved polerne er 0 km/t, fordi kloden her drejer om sig selv.

1

Hastigheden stiger mod ækvator. I Florida er den 1471 km/t og velegnet til raketaffyringer.

2
© Shutterstock