IKEA lancerer sensor, der kan måle luftkvaliteten i din bolig

Møbelgiganten vil gøre det nemt tilgængeligt at måle mængden af forurenende partikler indenfor hjemmets fire vægge.

For at skabe større bevidsthed om luftforurening lancerer IKEA VINDSTYRKA, en ny smartsensor, som gør det muligt at måle luftkvaliteten i hjemmet.

© IKEA

Når du steger et stykke bacon på panden, tænder et stearinlys i vindueskarmen eller bruger skrappe rengøringsmidler, kan det forringe luftkvaliteten i dit hjem markant.

Det er der måske nok mange, der ikke tænker over.

Men ren luft i hjemmet er afgørende for vores helbred, lyder det nu fra den svenske møbelgigant, IKEA, der derfor lancerer en sensor, som kan måle luftkvaliteten i vores hjem.

Sensoren, der er døbt VINDSTYRKA, er at finde i butikker og på nettet fra den 1. april, skriver IKEA i en pressemeddelelse.

“Med VINDSTYRKA har ambitionen været at skabe en højtydende luftkvalitetssensor, der kan hjælpe vores kunder med at blive mere bevidste om kvaliteten af den luft, de indånder i deres hjem," siger Henrik Telander, produktchef i IKEA, i pressemeddelelsen.

Sensoren måler såkaldte PM2,5 niveauer - altså de partikler, som kan indåndes, og som er mindre end 2,5 mikrometer, eller hvad der svarer til en tusindedel af en millimeter.

Luftforurening med PM2,5-partikler

  • Partikler i luften med en diameter på mindre end 2,5 mikrometer udgør ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO en betydelig risiko for menneskers sundhed.
  • Partiklerne kender ikke til landegrænser og transporteres over store afstande.
  • Dødsårsagerne i forbindelse med luftforurening er bl.a. blodpropper i hjerte og hjerne, KOL, lungebetændelse og lungekræft.

Samtidig måler sensoren luftfugtighed, temperatur og TVOC, der står for "Total Volatile Organic Compounds" og er et mål for forureningsbelastningen fra forskellige gasformige forurenende partikler.

Når sensoren er tilsluttet IKEAs såkaldte hub for smartprodukter, DIRIGERA, er det muligt at tilgå niveauerne for luftkvaliteten direkte i IKEA Home-appen.

VINDSTYRKA kan bruges alene, men også sammen med andre IKEA-produkter som eksempelvis møbelhusets luftrenser, som kan indstilles til at øge blæserhastigheden på baggrund af partikelniveauet i rummet.