Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

JO! Mennesket var på månen

Lige siden Neil Armstrong og Buzz Aldrin satte fødderne i månestøvet for mere end 50 år, har konspirationsteorierne svirret. Ifølge skeptikerne er de bemandede missioner ét stort fupnummer. Men videnskaben sabler deres argumenter ned én efter én.

Shutterstock

For knap 50 år siden nåede Apollo 11-missionen til Månen, og Neil Armstrong og Buzz Aldrin plantede som de første foden i månestøvet.

Frem til 1972 fulgte yderligere fem bemandede månelandinger – men konspirationsteoretikere påstår hårdnakket, at det hele er fup.

Teorierne bygger især på analyser af billeder fra NASA’s missioner, som ifølge skeptikerne viser brug af kunstig belysning, rekvisitter, ekstra fotografer og urealistiske motiver.

"Plantede fodaftryk og scenearbejdere"

Videooptagelser fra Månen bruges også som bevis for teorierne: Astronauterne ser ud til at hænge i kabler, og filmen bliver blot afspillet i slowmotion for at skabe illusionen om, at astronauterne befinder sig i Månens svage tyngdekraft.

© nasa

Videnskab beviser billeders ægthed

Videnskaben kan én efter én tilbagevise konspirationsteoriernes argumenter for, hvorfor månelandingerne var fup.

 • Flaget blafrer i vinden

  • Teori: Der er ikke atmosfære på Månen, men alligevel blafrer det amerikanske flag, som var det påvirket af en vind. Der er ikke atmosfære på Månen, men alligevel blafrer det amerikanske flag, som var det påvirket af en vind.
  • Forklaring: Flaget holdes af et vandret stykke metal i toppen. Bevægelsen stammer fra, da flaget blev sat i ned i overfladen.
 • Skygger falder i ­forskellig retning

  • Teori: Skyggerne falder i flere retninger. Det må skyldes, at lyskilden ikke er Solen, men adskillige lamper i et filmstudie.

  • Forklaring: Lyset kommer fra astronauternes udstyr og fra Jorden. Det ujævne landskab kan også snyde øjet.

 • Himmel er sort uden spor af stjerner

  • Teori: Stjerner burde være synlige på himlen, men den er helt sort. Derfor må billederne være taget i et studie.

  • Forklaring: Billederne er taget, mens Solen skinner, så stjernernes lys er ikke stærkt nok til at kunne ses.

I 2004 sagde USA’s daværende præsident, George W. Bush, at amerikanerne skulle vende tilbage til Månen, men planen blev droppet under præsident Barack Obama i 2010.

I konspirationsteoretikernes øjne er det bare endnu et bevis i rækken: Planerne blev skrinlagt, fordi det simpelthen ikke er muligt at sende mennesker til Månen.

Læs også:

Fødevarer

Salat i reolsystemer skal redde klimaet

3 minutter
Solsystemet

Supercomputer viser Jordens undergang

3 minutter
Earth seen from the moon
Jorden

Hvorfor ser Jorden lille ud fra Månen?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul