Shutterstock

JO! Mennesket var på månen

Lige siden Neil Armstrong og Buzz Aldrin satte fødderne i månestøvet for mere end 50 år, har konspirationsteorierne svirret. Ifølge skeptikerne er de bemandede missioner ét stort fupnummer. Men videnskaben sabler deres argumenter ned én efter én.

For knap 50 år siden nåede Apollo 11-missionen til Månen, og Neil Armstrong og Buzz Aldrin plantede som de første foden i månestøvet.

Frem til 1972 fulgte yderligere fem bemandede månelandinger – men konspirationsteoretikere påstår hårdnakket, at det hele er fup.

Teorierne bygger især på analyser af billeder fra NASA’s missioner, som ifølge skeptikerne viser brug af kunstig belysning, rekvisitter, ekstra fotografer og urealistiske motiver.

"Plantede fodaftryk og scenearbejdere"

© NASA

Fodaftryk er ­plantet i støvet

  • Teori: Fodaftrykkene er alt for tydelige til at kunne være lavet i månestøv, som er knastørt og helt uden væde.

  • Forklaring: Månestøv kan fastholde struktur efter aftryk uden væske – præcis som fx talkumpulver på Jorden.

© NASA

Refleksion viser ­mystisk mand

  • Teori: I spejlet i astronauten Eugene Cernans visir ses en person uden rumdragt på – en scenearbejder i et filmstudie.

  • Forklaring: Personen er astronauten Harrison Schmitt, som tog billedet. Visirets buede form slører refleksionen, men hans skygge er for bred til at være en person uden rumdragt.

Videooptagelser fra Månen bruges også som bevis for teorierne: Astronauterne ser ud til at hænge i kabler, og filmen bliver blot afspillet i slowmotion for at skabe illusionen om, at astronauterne befinder sig i Månens svage tyngdekraft.

© nasa

Videnskab beviser billeders ægthed

Videnskaben kan én efter én tilbagevise konspirationsteoriernes argumenter for, hvorfor månelandingerne var fup.

Flaget blafrer i vinden

  • Teori: Der er ikke atmosfære på Månen, men alligevel blafrer det amerikanske flag, som var det påvirket af en vind. Der er ikke atmosfære på Månen, men alligevel blafrer det amerikanske flag, som var det påvirket af en vind.
  • Forklaring: Flaget holdes af et vandret stykke metal i toppen. Bevægelsen stammer fra, da flaget blev sat i ned i overfladen.

Skygger falder i ­forskellig retning

  • Teori: Skyggerne falder i flere retninger. Det må skyldes, at lyskilden ikke er Solen, men adskillige lamper i et filmstudie.

  • Forklaring: Lyset kommer fra astronauternes udstyr og fra Jorden. Det ujævne landskab kan også snyde øjet.

Himmel er sort uden spor af stjerner

  • Teori: Stjerner burde være synlige på himlen, men den er helt sort. Derfor må billederne være taget i et studie.

  • Forklaring: Billederne er taget, mens Solen skinner, så stjernernes lys er ikke stærkt nok til at kunne ses.

I 2004 sagde USA’s daværende præsident, George W. Bush, at amerikanerne skulle vende tilbage til Månen, men planen blev droppet under præsident Barack Obama i 2010.

I konspirationsteoretikernes øjne er det bare endnu et bevis i rækken: Planerne blev skrinlagt, fordi det simpelthen ikke er muligt at sende mennesker til Månen.